Left Right
scrollTop top

‘Game of Thrones’: geven de outfits van Danaerys en Jaime het einde van de serie weg?


‘Game of Thrones’: geven de outfits van Danaerys en Jaime het einde van de serie weg?

In ‘Game of Thrones’ wordt tot vervelens toe gezegd dat de winter eraankomt en nu is het zover. Op 14 april gaat het einde van de saga van start en dus analyseren de fans (en wij) al het promomateriaal op zoek naar tips die ons het einde van de serie kunnen voorspellen. En de outfits van de personages van ‘Game of Thrones’ zouden alvast veel tips herbergen.

De eerste promobeelden van het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones leken eerder braafjes. Iedereen op de Ijzeren Troon: de tip lijkt duidelijk. Het kan letterlijk iedereen worden. Maar zoals Cersei het zegt tegen de dan nog levende Ned Stark: in the game of thrones, you win or you die. Gesteld dat de white walkers de boel niet onder laten lopen, kan er maar ééntje op de troon eindigen. Volgens enkele fans bevatten de outfits van Danaerys en Jaime Lannister alvast de sleutel tot wie er overwint.

De outfit van Danaerys: Targaryen-rood en de Azor Azhai-theorie

Laat ons eerst even naar Danaerys kijken: de laatste Targaryen heeft een set royale outfits, meestal in tinten van wit, blauw en zwart. Da’s een duidelijke referentie naar de aardetinten en blauwe die haar ex-man khal Drogo ook droeg en zwart is natuurlijk ook één van de huiskleuren van de Targaryens. Haar outfit is de laatste jaren ook meer geëvolueerd naar jurken die neigen naar een strijduniform, net zoals dat van Sansa en Cersei.

Opvallend: in de laatste promotieposters die HBO liet zien, valt weinig kleur te spotten. Wie wél een mooi rood-gedetailleerd bovenstuk heeft, is Danaerys. Daar zijn een aantal verklaringen voor, los van stom toeval. We sommen ze even op.

Een eerste mogelijkheid is dat het rode detail slaat op de kleuren van haar familie. Targaryens dragen rood en zwart, zoals de Lannisters rood en goud dragen. Des te opvallender dat Cersei in de promofoto’s wel goud en zwart mag dragen en Danaerys kiest voor rood. Danaerys is op weg naar de plaats waar haar vader ooit zat, als ‘rechtmatige’ troonopvolger. Dus draagt ze de kleuren van haar huis. Logisch, toch?

Is Danaerys Azor Azhai?

Een tweede mogelijkheid is misschien interessanter: ken je die ene voorspelling over Azor Azhai nog? Dat moet de redder zijn die volgens de rode priesters (zie je het?) de zomer terugbrengt na de lange winter. Zo lang heeft de winter nog niet geduurd, maar het wordt wel een intense: ijsdraken, een kapotte muur en een zombieleger is echt wel genoeg for a lifetime.

Danaerys voldoet, net zoals Jon Snow, aan een aantal kenmerken van Azor Azhai. Die zou moeten geboren worden in de rook en het zout (dat klopt, Danaerys werd herboren in het vuur), draken kunnen tot leven brengen (triplecheck) en verschijnen wanneer de rode ster bloedt. Voor wie nog niet mee is: de rode komeet passeert al sinds jaar en dag op het introfilmpje van Game of Thrones en verschijnt op de geboortedag van Danaerys. Case closed, lijkt ons. Let op: dat wil niet zeggen dat ze ook op de Ijzeren troon eindigt.

Jaime: de valonqar in Ned Stark-outfit

Jaime dan, maakt ook een enorme stijl-evolutie door doorheen de zeven seizoenen van Game of Thrones. Dat kan ook niet anders: hij gaat van letterlijke Golden Boy in gouden harnas, naar eenhandige gevangene en bekeerling. Zijn hand mag dan van goud zijn, zijn gedachten zijn behoorlijk donker de laatste tijd.

Dat mag ook blijken uit de laatste scènes waarin we Jaime zien en uit de woorden die hij in de trailer spreekt. Hoewel Cersei zwanger is van zijn kind, en haar belofte breekt, is Jaime iets helemaal anders van plan. “I intend to keep my promises“, zegt Jaime met een zwaar hart, maar draait hij ook echt zijn rug naar zijn familie?

Als we even beter naar zijn outfit kijken, zien we iets opvallend. Zoals onze redacteur eerder opmerkte: Jaime’s zwarte doublet doet wel heel hard denken aan die van Ned Stark. Dat betekent twee dingen: enerzijds wil het zeggen dat Jaime wel degelijk aan de kant van de noordelijke alliantie zal staan en zijn zuster alleen laat. Anderzijds durven wij het een donker omen noemen dat hij hetzelfde draagt als de man die onthoofd werd in seizoen één. ’t Is niet alsof Cersei nooit een broer zou doen sterven, zelfs niet als het de vader van haar kind is (daar is ook al bewijs voor.)

Maggie The Frog

Dat spreekt echter een andere fantheorie tegen: dat de voorspelling van Maggie The Frog over Cersei over Jaime zou gaan. In een voorspelling zegt Maggie the Frog aan een jonge Cersei het volgende als die vraagt of zij en de koning (Robert) kinderen zullen krijgen. “Aye. Six-and-ten for him, and three for you. Gold shall be their crowns and gold their shrouds, she said. And when your tears have drowned you, the valonqar shall wrap his hands about your pale white throat and choke the life from you.”

Veel fans nemen aan dat dat wil zeggen dat Jaime Cersei zal vermoorden. Als hij echter snel doodgaat, is dat een onwaarschijnlijk scenario, al sluit het één het ander niet uit. Ook opvallend in de profetie: de valonqar (jonger broertje) zal “het leven uit haar knijpen”, dat kan ook op de baby van Cersei slaan, niet alleen op zichzelf.

De definitieve antwoorden kan je in België vanaf 14 april bekijken op Play van Telenet. Zij zenden de afleveringen op hetzelfde moment uit als HBO.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…