Gareth Southgate neemt na acht jaar afscheid als Engelse bondscoach

Wat al lang in de lucht hing, is nu ook werkelijkheid. Gareth Southgate neemt afscheid als bondscoach van Engeland. Tijdens het EK in Duitsland kreeg Southgate al heel wat kritiek te verwerken en na de tweede verloren EK-finale in vier jaar ging die bal weer aan het rollen. Nu houdt de coach de eer aan zichzelf en vertrekt hij vrijwillig.

Drie jaar na de pijnlijke nederlaag in EURO 2020, is het Engeland opnieuw niet gelukt om een Europese prijs te winnen. De Three Lions begonnen hun toernooi als topfavoriet, maar al snel bleek dat ze die rol niet echt konden invullen.

Na enkele teleurstellende wedstrijden in de groepsfase, kwam Engeland in de achtste finales tegen Slowakije uit. Ook daar konden de spelers onder Southgate niet overtuigen, maar na een indrukwekkende goal van Jude Bellingham in extra tijd konden de Engelsen toch weer winnen. Na een winst tegen Zwitserland en een veel besproken penalty van Kane tegen Nederland, geraakte de ploeg uiteindelijk toch tot in de finale. Daarin was Spanje te sterk.

Exit Southgate

Voor de zoveelste keer kan het talentvolle Engeland niet winnen in een groot toernooi. Dat zorgt natuurlijk voor heel wat druk bij de bondscoach. Na alle vorige kritiek, was dat de druppel te veel voor Southgate. Hij neemt nu zelf afscheid van het Engelse publiek in een emotionele brief.

“De finale op zondag was mijn laatste wedstrijd als bondscoach van Engeland”, vertelt hij. “Ik had de eer om een grote groep aan spelers te leiden. Elke speler was zo belangrijk voor dit land op zoveel verschillende manieren.”

Daarna spreekt Southgate over het toernooi in Duitsland. “Deze groep zit vol jong talent en ze kunnen echt een prijs winnen. Ik hoop dan ook dat dit land hen zal blijven steunen in de toekomst en dat de kracht van deze sport positief zal blijven veranderen.” Wie hem zal opvolgen, is niet duidelijk.

Meer
Lees meer...