Gedaan met filmpjes met covers en bekende achtergrondmuziek: EU geeft groen licht voor ‘uploadfilter’ en ‘linktaks’

Het Europees Parlement heeft in het kader van de Europese hervorming van het auteursrecht de omstreden ‘uploadfilter’ goedgekeurd. Daarmee zullen sites zoals Facebook materiaal van gebruikers scannen en censureren voor het online komt te staan. Veel mensen reageren kritisch op de beslissing.

Gisteren heeft een meerderheid van 438 Europarlementariërs gestemd voor een gemeenschappelijk standpunt rond de nieuwe auteursrechtenwetgeving. 226 leden stemden tegen en de overige 39 leden onthielden zich. Dat laat het Europees Parlement weten in een persbericht.

Bij die hervorming hoort ook de ‘uploadfilter’. Grote websites, zoals Google, Twitter en Facebook, zullen materiaal, dat gebruikers willen uploaden, vooraf controleren op eventuele inbreuken op auteursrechten.

Enkele dagen geleden raakte nog bekend dat iemand zijn video, waarop die een klassiek stuk speelde op zijn piano, van Facebook verwijderd werd.

Auteurs beschermen

De Europese Commissie wil met deze maatregel de beheerders van auteursrechten, zoals videomakers, componisten en andere creatievelingen, beter beschermen. De Commissie geeft grote internetbedrijven ook de optie om te kiezen voor een licentie op het auteursrechtelijk beschermde werk.

Veel kritiek

Er komt heel wat tegenstand op de beslissing van de Europese Unie. Menig criticus vreest dat de algoritmes van de grote websites niet in staat zullen zijn om de vermeende inbreuken behoorlijk te nuanceren. Daardoor zou de vrijheid van meningsuiting volgens velen in het gedrang kunnen komen. Zo zou de ‘uploadfilter’ onder andere satirische afbeeldingen, parodieën en (kunst)historische afbeeldingen tegenhouden.

Europese verkiezingen 2019

Nu de maatregel erdoor is, gaat het Europees Parlement met de Europese lidstaten onderhandelen over de implementering van de nieuwe wet. Er wordt een akkoord verwacht voor de Europese verkiezingen van mei 2019. Daarna zal het hervormde auteursrecht van kracht zijn.

Eerdere geschillen

Er is de jongste jaren al heel wat ophef geweest over grote websites en inbreuken op het auteursrecht. In 2015 was er de conclusie van een langlopende rechtszaak tussen een Amerikaanse gebruiker van YouTube en het platenlabel Universal. De vrouw had in 2007 een video van een dansende baby geüpload met op de achtergrond Let’s Go Crazy van Prince.

Universal eiste dat de content offline gehaald werd, omdat de song hun bezit is, maar de rechtbank oordeelde dat de eigenaars, hier dus Universal, rekening moeten houden met het principe van fair use.

Andere gevallen: Facebook verwijderde onlangs een bericht met een passage uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en YouTube kreeg kritiek omdat bewijzen van oorlogsmisdaden in Syrië verwijderd werden van de website. Zowel YouTube als Facebook maken voor het verwijderen van berichten gebruik van algoritmes én van menselijke moderators.

(Meer over de werking van de moderators van Facebook lees je hier.)

Ook ‘linktaks’ krijgt kritiek

Er wordt door sommigen ook met kritische vinger gewezen naar de nieuwe ‘linktaks’, die ook mee goedgekeurd is als onderdeel van het vernieuwde auteursrecht. Daardoor worden internetbedrijven zoals Google en Facebook verplicht om de uitgevers van media te betalen voor het gebruik van ‘snippets’. Dat zijn deelbare korte uittreksels van een pagina, bedoeld om naar de bron door te klikken.

Bovendien wordt er gevreesd dat je voortaan een licentie van de uitgever nodig zal hebben om bijvoorbeeld de titel van een artikel in een hyperlink te verwerken. Daardoor zouden mensen volgens critici veel minderen geneigd zijn om hyperlinks te plaatsen.

Meer
door Redactie
Lees meer...