Geen nieuwe verkiezingen voor Vlaams Parlement in Brussel, Open Vld verbolgen

Er komen geen nieuwe verkiezingen in Brussel, ondanks onregelmatigheden. Open Vld hoopt wel nog steeds op een hertelling.

Open Vld heeft gevraagd om een hertelling van de stemmen op de Brusselse lijsten voor het Vlaams Parlement. De liberalen hopen dat deze hertelling een andere uitslag zal opleveren, maar nieuwe verkiezingen zijn uitgesloten. In Brussel haalde Vlaams Belang 8.431 stemmen en Open Vld 8.418 stemmen, wat resulteerde in een extra zetel voor Vlaams Belang en niet voor Open Vld. Door het kleine verschil vroeg Open Vld om een hertelling.

De roep om een hertelling werd versterkt door een rapport dat verschillende onregelmatigheden bij de verkiezingen bevestigde. Volgens het rapport was het “niet uit te sluiten” dat de fouten een impact hadden op de zetelverdeling. Open Vld-voorzitter Tom Ongena benadrukte het belang van een degelijk onderzoek en een hertelling van de stemmen in Brussel. Hij postte op X: “Dit kan je niet zomaar naast je neerleggen.”

Geen nieuwe verkiezingen in Brussel

De Standaard meldde dat nieuwe verkiezingen in Brussel uitgesloten zijn. De krant baseerde zich op een brief van de griffier van het Vlaams Parlement. Volgens de griffier is het onmogelijk om alleen de Nederlandstaligen in Brussel opnieuw te laten stemmen. Bij nieuwe verkiezingen zouden dus ook de Brusselse verkiezingen opnieuw gehouden zouden moeten worden. Dit kan echter niet meer, omdat het Brusselse Parlement de verkiezingsuitslag al geldig heeft verklaard.

Open Vld verbolgen over interpretatie

Open Vld is verbolgen over deze interpretatie en meent dat dit grote problemen en gevaren met zich meebrengt. “Dit zet de hele hiërarchie der normen op de helling en zou van het Vlaams Parlement een onderafdeling van het Brussels Parlement maken”, zegt de partij. De liberalen vrezen dat deze redenering de deur openzet naar structurele fraude.

De griffier erkende in de brief dat Open Vld aanvankelijk wel een punt had. Het aantal fouten bij de Vlaamse parlementsverkiezingen wordt geschat op minstens 301. “Gelet op de omvang van de onregelmatigheden en het beperkte stemmenverschil is het niet uitgesloten dat de onregelmatigheden een invloed hebben gehad op de verdeling van de zetels in Brussel-Hoofdstad”, schrijft de griffier.

Meer
Lees meer...