“Geen Soedanezen meer terugsturen, zolang we niet meer weten”: premier Michel reageert op crisis vluchtelingen Soedan

“Geen Soedanezen meer terugsturen, zolang we niet meer weten”: premier Michel reageert op crisis vluchtelingen Soedan

Voorlopig wordt geen enkele Soedanees nog verplicht teruggestuurd. Dat kondigt premier Charles Michel (MR) aan, na de commotie van de afgelopen dagen. “We moeten het onderzoek naar de folteringen afwachten”, zegt hij. Daarmee trekt hij het dossier naar zich, waar staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zeer felle kritiek op kreeg.

Zeker tot eind januari 2018 zet België geen Soedanezen meer op het vliegtuig terug naar Karthoum, de hoofdstad van Soedan. Die gedwongen repatriëringen, waarbij illegale Soedanezen de deur wordt gewezen, waren al erg omstreden. Want voor de identificatie van die mensen kreeg België de hulp van de Soedanese regering, en dat is een erg onmenselijk regime van een dictator. De president wordt wereldwijd gezocht wegens genocide en oorlogsmisdaden.

De afgelopen dagen kwamen er horrorverhalen over de Soedanezen die teruggestuurd waren. Ze zouden in Soedan bij hun terugkeer gefolterd zijn en geslagen met stokken. Meteen kreeg de betrokken staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) forse kritiek: de oppositie vroeg meteen om de uitwijzingen te stoppen.

Nu reageert premier Charles Michel zelf, via de RTBF radio. “Ik wil hier ferm en duidelijk over zijn. Er zullen geen repatriëringen meer zijn naar Soedan minstens tot eind januari. We moeten dit onderzoek licht laten brengen in de duisternis en de regering moet achteraf ook conclusies koppelen aan dat onderzoek”, zegt de premier.

Oppositie snoeihard

“Groen waarschuwde Francken destijds al dat hij niet mocht samenwerken met agenten van de Soedanese dictatuur”, zo reageerde Wouter De Vriendt (Groen). “Hij is bijzonder gretig om mensen terug te sturen, ook als dat rechtstreeks naar de Soedanese martelkamers is. Als ik Theo Francken was, zou ik in de grond kruipen van schaamte.”

De oppositie gaat vandaag Francken ondervragen over de zaak. Die had de afgelopen dagen de uitwijzingen binnen zijn beleid uitgelegd. Als er problemen zouden zijn in Soedan, dan moesten de slachtoffers de VN maar contacteren, zo stelde hij op Radio 1. Maar ondertussen liet ook Francken al weten niemand meer te zullen terugsturen naar Soedan als blijkt dat mensen bij aankomst gefolterd worden. Hij onderstreepte ook dat de teruggestuurde migranten geen asiel hadden aangevraagd in ons land, ze willen allemaal naar de UK.

Gesponsorde artikelen