Left Right
scrollTop top

Geen verwarring mogelijk tussen Buval en Jupiler dus Aldi wint de rechtzaak tegen AB InBev


Geen verwarring mogelijk tussen Buval en Jupiler dus Aldi wint de rechtzaak tegen AB InBev

Discount-supermarkt Aldi mag zijn huispils Buval verkopen in een verpakking dat sterk lijkt op dat van Jupiler. Ondertussen verkoopt Aldi sinds 2015 goudkleurige blikjes van Buval, maar eerst was het blikje rood met een zwart silhouet van een paard. Klinkt een beetje herkenbaar want het blikje van Jupiler is ook rood, maar heeft dan een silhouet van een stier. Aldi heeft de rechtszaak gewonnen, maar zal de warenhuisketen de blikjes ook terug rood maken?

De discount-supermarkt Aldi heeft in 2015 zijn huispils Buval een nieuwe verpakking moeten geven omdat AB InBev vond dat het te hard leek op die van Jupiler. De brouwerijketen vond dat Buval met een zwart silhouet van een paard te hard leek op het silhouet van een stier op het rode blikje van Jupiler.

Vooraleer AB Inbev de eerste zaak won tegen Aldi, veranderde de supermarktketen de kleur van het blikje naar goud. Maar Aldi laat zich niet doen en ging in beroep.

Aldi wint

Aldi ging in beroep, krijgt gelijk en wint de zaak tegen AB InBev. De rechter is van mening dat het uiterlijk van het blikje geen verwarring veroorzaakt. Het is blijkbaar duidelijk dat het een blikje van Buval is en niet van Jupiler. Klanten zullen ook niet verward zijn aangezien Aldi-winkels geen Jupiler-bier verkoopt. Volgens de rechter is er dus helemaal geen probleem.

Toch begrijpt AB Inbev niet dat Aldi de zaak heeft gewonnen. Het brouwerijketen heeft ook nog de kans om dit tegen te vechten en in cassatie te gaan. Het is nog niet duidelijk of AB InBev dit ook werkelijk zal doen.

Ondertussen wordt Buval al een aantal jaar in goudkleurige blikje verkocht. Of Aldi de verpakking weer rood zal maken, is nog onduidelijk. “Daar moeten we nog over nadenken”, zegt Aldi-woordvoerder Dieter Snoeck in De Tijd.

Duvel

Aldi heeft om dezelfde verpakking ook nog problemen gehad met brouwerij Duvel Moortgat. Bij hen ging het niet om de kleur, maar om het woordmerk. Ook hier won Aldi de rechtzaak en besliste de Brusselse rechtbank van koophandel dat Buval geen schending vormde van Duvel.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539