Geld verdiend met bitcoin? Dan komt de fiscus achter jou!

Geld verdiend met bitcoin? Dan komt de fiscus achter jou!

Zij die geïnvesteerd hebben in cryptomunten, zoals bitcoin, bereid je maar voor! De fiscus heeft nu haar pijlen gericht op Belgen die cryptocurrency hebben aangekocht. De eerste dossiers zijn al geopend en de fiscus is niet van plan daarmee te stoppen …

Eerder berichtten we al dat de fiscus belastingen wil heffen op je investeringen in virtuele munten. De fiscus voegt nu de daad bij het woord. De eerste dossiers zijn al geopend, zegt De Standaard.

Eerste dossiers

Momenteel zijn er drie dossiers in behandeling bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Een vierde werd recent afgesloten zonder gevolg. De informatie voor deze inspecties kreeg de BBI van de Finse belastingdienst. Het gaat namelijk om Belgen die actief waren op een Finse beurs voor cryptomunten.

Internationale beurzen

Investeringen in cryptocurrency zijn moeilijk te achterhalen. Meestal gebeuren deze beleggingen immers via internationale beurzen waar de Belgische fiscus geen zicht op heeft. Toch wil de BBI het aantal controles opdrijven. Ze zijn van plan de cryptobeurzen rechtstreeks te benaderen voor informatie.

De inspiratie voor dit idee vond de fiscus in de Verenigde Staten. Coinbase, een cryptobeurs, moest informatie van 13.000 gebruikers vrijgeven aan de belastingdienst IRS. Dat besliste de Amerikaanse rechtbank. “Er zal worden onderzocht of een soortgelijke vraag als die van de IRS kan worden gesteld”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

Maar niet alleen Coinbase zal worden doorgelicht. “Er zijn verschillende andere websites die handelen in bitcoins en tal van andere cryptomunten”, zegt Adyns. “Elke gekende website in dit domein mag rekenen op onze uitgesproken aandacht.” Hoe ze dat gaan aanpakken, wil de fiscus niet prijsgeven.

Gesponsorde artikelen