Gemeenteraadsverkiezingen: Vooruit krijgt lijstnummer 1

De loting van de volgnummers voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024 is achter de rug. De socialistische partij Vooruit mag zich verheugen op lijstnummer 1, een symbolische overwinning voor de partij.

Met nog 40 dagen te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen is de campagne officieel van start gegaan. De traditiegetrouwe loting van de volgnummers vond plaats op dinsdag, waarbij een onschuldige kinderhand de nummers trok. Het felbegeerde lijstnummer 1 ging dit jaar naar Vooruit, iets waar voorzitter Conner Rousseau zichtbaar blij mee was.

Niet alleen Vooruit, maar ook andere partijen kregen hun volgnummers toegewezen. Groen eindigde met het geluksnummer 7, iets waar de partijleden tevreden mee leken omdat het het gelukscijfer is van velen. PVDA kreeg nummer 2 toegewezen, gevolgd door CD&V met nummer 3. Vlaams Belang kreeg nummer 4, N-VA nummer 5, en Open Vld sluit de rij met nummer 6.

Lokale lijsten en hun plaats op de kiesbrief

Het volgnummer bepaalt de positie van een partij op de kiesbrief, wat van belang kan zijn voor de zichtbaarheid tijdens de verkiezingen. Lokale kartels die onder de naam van hun moederpartij deelnemen, gebruiken het nummer van de eerst vermelde partij. Lokale lijsten die onder een eigen naam opkomen, krijgen een ander volgnummer. Deze nummers zijn 8 of hoger en worden bepaald door een lokale loting onder de overige partijen.

Meer
Lees meer...