Gentstudent dealt wiet: drugs op bestelling via de post

Gentstudent dealt wiet: drugs op bestelling via de post

De Snapchatgroep Gentstudent was vooral bekend omwille van het vele naakt dat er te zien was. Maar fans van de groep weten dat er naast het vele bloot ook wel vaak drugs voorbijkwamen. Dat er via een site met dezelfde naam nu drugs kan gekocht worden, is dan ook niet zo heel abnormaal. Al heeft de site, Gentstudent.nl, niks met de Snapchatgroep te maken. Ze proberen met de naam enkel op de bekendheid van de groep mee te surfen.

Gentstudent.nl, dat zichzelf “de online coffeeshop” noemt, wil op een betrouwbare manier kwalitatieve wiet aanbieden. “Lage prijzen, vertrouwen en snelle levering van onze producten vinden wij erg belangrijk”, staat er te lezen op de Nederlandse website. Ze leveren de wiet rechtstreeks uit Nederland via de post, en dat allemaal binnen de 24 uur. Ze doen alles voor de service want wie zelf geen professioneel jointenroller is, kan zelfs ‘kant en klare joints’ kopen.

“De naam Gent wordt misbruikt”

De site heeft uiteraard niets te maken met de stad Gent zelf. Gentstudent is een populaire Snapchatgroep en de naam wordt ook op Instagram en Twitter als hashtag gebruikt. Het heeft dan ook een grote naamsbekendheid in België, iets waar de site gebruik van wou maken. “Dit kan natuurlijk niet”, reageert Gents burgemeester Daniël Termont in Het Nieuwsblad. “De naam Gent is een merk dat mag worden gebruikt, maar niet misbruikt. Zeker niet in verband met drugs.”

Om hun bekendheid nog wat te vergroten, maakte de site visitekaartjes die het uitdeelde in gebouwen van de Universiteit Gent, Gentse hogescholen en cafés. Het gaat hier dus over een meerderjarig doelpubliek, maar sommige van die visitekaartjes vonden ondertussen ook hun weg naar een aantal Gentse middelbare scholen.

De site is bekend bij de Gentse politie. Het onderzoek is dan ook al een tijdje lopende. “Het is helaas niet eenvoudig om daartegen op te treden”, bekent woordvoerder Dirk De Sutter. “De naam mag dan wel Gents zijn, dit overschrijdt ons territorium. Want je kan ook van buiten Gent drugs bestellen.” Al kan het verdelen van de visitekaartjes wél strafbaar zijn. “Omdat het een eerste aanzet is tot druggebruik”, legt De Sutter uit. “Wie betrapt wordt, wacht dus vervolging.” De politie vraagt om zulke kaartjes meteen in de vuilbak te gooien.

“Krijgen heel veel dankbaarheid”

Maar de makers zien er geen graten in. Zij hameren vooral op de kwaliteit die ze bieden. “Er wordt zo veel troep verkocht tegen belachelijk hoge prijzen. Daar willen we verandering in brengen”, zeggen ze. “We zijn geen oplichters en nemen zelf heel wat risico’s.” Volgens hen leveren ze ook nobel werk. “We hebben ook klanten met medische klachten, zoals slapeloosheid en pijnlijke gewrichten”, leggen ze uit. “Voor de buitenwereld klinkt het misschien raar, maar we krijgen heel veel dankbaarheid van die mensen.”

Gesponsorde artikelen