Een gestrand schip met 4.000 ton olie aan boord dreigt in twee te breken voor de kust van het eiland Mauritius. Zo zegt de premier van het land aan verslaggevers. De lekkage zou een ecologische en economische ramp voor het eiland kunnen betekenen.
Meer dan 1.000 ton brandstof sijpelde al uit het bulkschip Wakashio in zee voor de kust van Mauritius, waardoor de koraalriffen, witte zandstranden en ongerepte lagunes die toeristen uit de hele wereld lokken, zijn vervuild. Dat meldde Akihiko Ono, vice-voorzitter van Mitsui OSK Lines, het bedrijf dat het schip exploiteerde.
Barsten
Interventieteams probeerden de schade zo goed mogelijk te beperken. Ze slaagden er tijdelijk in om de olie die al enkele dagen uit het ruim van het schip liep te stelpen.
Momenteel zit er nog 2.500 ton brandstof aan boord van het schip, dat op 25 juli botste op een rif bij Pointe d’Esny, maar pas afgelopen week begon te lekken door een scheur in de romp. Deskundigen waarschuwen dat een verdere scheur catastrofaal zou zijn voor het kwetsbare ecosysteem van Mauritius. Het risico dat de bulkcarrier simpelweg in tweeën breekt wordt steeds groter. “De barsten zijn groter geworden. De situatie is nog erger”, zei de premier van Mauritius, Pravind Jugnauth.
Natuurbehoud
De rif in kwestie, gelegen aan de zuidoostkust van het eiland, is een ecologisch pareltje dat bekend staat om zijn internationaal beschermde natuurgebieden en turquoise wateren.
Mauritius en zijn 1,3 miljoen inwoners zijn erg afhankelijk van de zee voor hun inkomsten en hebben een uitstekende reputatie op het vlak van natuurbehoud. Het land is een populaire bestemming onder natuurliefhebbers wereldwijd.