Left Right
scrollTop top

Getest: de Xbox One X is de sterkste console ooit, maar is hij echt bijna 500 euro waard?


Getest: de Xbox One X is de sterkste console ooit, maar is hij echt bijna 500 euro waard?

Amper enkele jaren na de release van de eerste Xbox One heeft Microsoft al twee nieuwe modellen uitgebracht. Ook concurrent Sony deed vorig jaar een update met de Playstation 4 Pro. Geen nieuwe console dus, maar een verbeterde versie, dat is de trend van dit moment. Het zou ook wat snel zijn om al met de volgende generatie te komen. Ontwikkelaars wilden echter sneller dan dat games in 4k. De vraag: is het echt de moeite om daar de prijs van een hele nieuwe Xbox voor te betalen?

In september nam Ubisoft ons mee naar Londen om in première Assassin’s Creed Origins te gaan spelen. Wanneer de vraag werd gesteld wie tegen de release een Xbox One X zal hebben, keken de meeste journalisten elkaar aan. Logisch, want wie zo’n console uit eigen zak moet betalen, kan niet zomaar de som van bijna 500 euro ophoesten. Zeker omdat het in wezen een Xbox One blijft, maar dan eentje die een pak sterker is geworden en die gamen in 4k mogelijk maakt. Als journalisten die dagelijks met games bezig zijn al twijfelen, dan zullen veel gamers met hetzelfde probleem worstelen.

Gelukkig kunnen wij rekenen op perscontacten die ons – al is het maar voor even – een Xbox One X kunnen bezorgen om te testen of hij echt de kosten waard is. Enkele vragen waar wij mee zaten: zie je echt het verschil tussen games die op de andere modellen ook te spelen zijn? Komt er voldoende verbeterde content voor de Xbox One X? En moet je een 4k-televisie hebben voor je de ware kracht van de console ziet?

Compacte console

De console lijkt uiterlijk heel erg op z’n voorganger, de Xbox One S, die vorig jaar uitkwam. Als je hem naast die kolos van een Xbox One, het eerste model, zou zetten, dan zie je het verschil duidelijk. Hij mag dan wel sterker zijn, de console is veel compacter geworden. En dat is maar goed ook, want de PS4 was destijds eveneens een kanjer van een console. En dat in een tijd dat compact toch de boodschap is voor technologie. Op dat vlak is de Nintendo Switch perfect, maar we kunnen die console om allerlei redenen niet vergelijken met de Xbox of Playstation.

Sinds die eerste Xbox One hebben ze bij Microsoft ook dat touch screen op de toets om de console aan te zetten, vervangen door een echte knop. Een serieuze verbetering, want vroeger durfde die console wel eens zonder reden aan te springen. Maar genoeg over het uiterlijk, want uiteraard willen we vooral weten hoe het er allemaal uitziet op ons tv-scherm.

Forza Motorsport 7

De Xbox One X mag zich terecht de krachtigste console noemen als je de cijfers bekijkt. En de snelste ook, want deze computer rekent sneller dan al z’n voorgangers, en ook dan de Playstation 4 Pro. Bij games die ook voor de andere Xbox-consoles zijn uitgebracht zou je dat verschil dus meteen moeten zien. Wij hebben de vergelijking gemaakt voor Forza Motorsport 7. We speelden de game zowel op de originele Xbox One als op de nieuwe Xbox One X. Andermaal bij een gebrek aan een Xbox One S, maar het spreekt voor zich dat de X ook die relatief nieuwe console al in de schaduw zou moeten laten.

Eerst sloten we de console aan op een gewone televisie, dus geen 4k. Het snelle rekenwerk van de Xbox One X moet zich hier al laten voelen. En dat gebeurt ook, want de wachttijden zijn veel minder lang – in Forza Motorsport 7 waren ze zeker wat te lang naar onze zin. Nu valt het allemaal behoorlijk mee, en je zit bijna twee keer zo snel achter het stuur van je auto. Als je tijdens de race tijd hebt om de omgeving te bekijken, dan zie je wel dat de graphics iets beter tot uiting komen. Zeker op de achtergrond en in de lucht zie je een goed verschil met de originele Xbox One.

4k-televisie

Op naar een 4k-televisie om te zien of de Xbox One X z’n voorgangers dan echt mijlenver achter zich laat. Als je nog geen ervaring met 4k hebt, ga dan zeker eens naar een toestel kijken wanneer je in een elektronicawinkel bent. De Xbox One X maakt meteen indruk met deze prachtige beeldkwaliteit. Veel mooier kan een game toch echt niet meer worden. Daarna sluiten we ook de gewone Xbox One even aan op dat tv-toestel. Er is zeker een verschil, maar wat ons het meest verrast is dat de console eigenlijk best goed standhoudt. De 4k-televisie tilt ook de Xbox One naar een ongeziene hoogte.

Om echt het verschil te maken zal de Xbox One X dus voldoende ‘enhanced’ games moeten hebben die optimaal gebruik maken van de kracht van de console. En daar blijven we bij de release toch een beetje op onze honger zitten. Naast Forza Motorsport 7 loont het ook de moeite om de volgende games te proberen: Gears of War 4, Assassin’s Creed Origins en Battlefront 2. Daarnaast zijn er nog wel een paar andere titels die er veel mooier uitzien in 4k, maar het is vooral uitkijken naar wat er in 2018 zit aan te komen.

Helaas hebben we niet al deze games kunnen testen op de Xbox One X, dus onze conclusies blijven beperkt tot Forza Motorsport 7. Maar natuurlijk is een racegame doorgaans perfect om te zien wat een console grafisch waard is.

Conclusie:

De Xbox One X maakt indruk, en als je op het punt staat om een nieuwe console te kopen, dan hoef je niet te twijfelen. De console lost alle verwachtingen probleemloos in. De vraag is of alle anderen gamers bijna 500 euro moeten ophoesten om de Xbox One X te kopen? Als je een andere moderne console hebt – een Xbox One, een Xbox One S, een PS4 of een PS4 Pro – dan is het verschil wat ons betreft niet groot genoeg om die kosten te rechtvaardigen. Een PS4 Pro kost bijvoorbeeld ook ruim 100 euro minder.

Zeker voor Xbox geldt dat de Xbox One S en X ongeveer het resultaat zijn van wat Microsoft enkele jaren geleden met de originele Xbox One al wou bereiken. Een Xbox-liefhebber heeft dus wel meer redenen om de nieuwe console te kopen dan een Playstation-fan die zou twijfelen over de PS4 Pro. Maar voorlopig is het nog niet genoeg om ons over de streep te trekken. Te weinig ‘enhanced’ games, en kwalitatief doen de Xbox One en de Xbox One S het eigenlijk nog niet zo slecht.

Dat gezegd zijnde, je hoeft geen nieuwe televisie te kopen om het verschil te zien, en dat is dan weer heel positief. Natuurlijk is de Xbox One X beter op een 4k-toestel, maar ook op een normaal scherm is de console een degelijke stap vooruit.

Tot slot moeten we ons ook afvragen hoe lang het zal duren voor de volgende generatie spelconsoles zal uitkomen. De volgende Xbox en de Playstation 5 zullen ook geen tien jaar meer op zich laten wachten. We hebben 2020 al een paar keer horen vallen, maar voor Playstation zijn er al geruchten over 2019 en zelfs 2018.

De opkomst van de VR-technologie zal zonder twijfel ook een grote rol spelen in de ontwikkeling van de PS5. Microsoft heeft VR voorlopig overigens links laten liggen in z’n Xbox One X. Is dat iets wat nog moet komen of is het ook toekomstmuziek voor een nieuwe console?

Veel vraagtekens om mee rekening te houden als je twijfelt over de aankoop van een Xbox One X. Maar één ding bevestigen we volmondig: het is op dit moment de beste console die je kunt vinden. Misschien heb je geluk en ligt er eentje onder de kerstboom als je dit jaar heel braaf bent geweest?


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810