Geweld en criminaliteit in Brussel-Zuid station: Veiligheidszorgen nemen toe

Het station Brussel-Zuid, een belangrijk knooppunt in België en bij uitbreiding Europa, wordt steeds meer een broeihaard van geweld en criminaliteit. Werknemers, reizigers en lokale ondernemers voelen zich onveilig door de toenemende incidenten, waaronder recente schiet- en steekpartijen. De situatie heeft geleid tot groeiende bezorgdheid over de veiligheid in en rond het station.

Volgens een rapport van Politico ervaren mensen in de buurt van het station dagelijks de impact van deze criminaliteit. Het grote aantal passagiers dat dagelijks door Brussel-Zuid reist, zorgt ervoor dat de politie moeite heeft om de orde te handhaven. Vooral de toenemende drugshandel, met Antwerpen als bron en Brussel-Zuid als doorvoerpunt, wordt gezien als een belangrijke oorzaak van het probleem.

Voorstellen voor verbeterde veiligheid

De autoriteiten hebben al verschillende maatregelen voorgesteld om de situatie aan te pakken. Zo is er het plan om een politiebureau in het station te openen, maar de uitvoering daarvan verloopt moeizaam door vertragingen en coördinatieproblemen tussen de verschillende gemeenten.

Critici wijzen op een gebrek aan politieke wil en onvoldoende investeringen om de plannen effectief te maken. Er wordt ook gesproken over het invoeren van strengere toegangsmaatregelen, zoals het verplicht scannen van tickets om onbevoegden de toegang tot het station te ontzeggen. Daarnaast pleiten sommigen voor een grotere aanwezigheid van de politie tijdens piekuren, wanneer de criminaliteit het hoogste is.

Reactie van de overheid

De regering benadrukt dat er stappen worden ondernomen om de criminaliteit in Brussel-Zuid terug te dringen. Zo worden extra middelen vrijgemaakt voor de federale politie en de spoorwegpolitie. Ook criminologen pleiten voor gerichte maatregelen, zoals intensievere controles en meer veiligheidsvoorzieningen, om de criminaliteit in en rond treinstations zoals Brussel-Zuid te verminderen.

Meer
Lees meer...