Google gaat verkleinde versies van zijn artificial intelligence-bot Gemini openstellen voor het publiek om mee aan de slag te gaan. Het zogeheten ‘open source’-model zal Gemma heten en zal beschikbaar zijn in twee versies.
Door Corneel Vanfleteren
Waarom is dit belangrijk?
AI-bedrijven zijn meestal niet happig op het beschikbaar stellen van de broncode van hun modellen. Met API’s (zoals ook OpenAI die aanbiedt voor ChatGPT) kan je verder bouwen op de al beschikbare code. Deze echt ontrafelen lukt pas als de code beschikbaar wordt gesteld zoals Google nu doet.
In het nieuws: Gemma moet het kleine zusje van Gemini worden.
Uitgelegd: ‘Open source’ wil zeggen dat de broncode van het programma openbaar is. Programmeurs kunnen op die manier de code gebruiken om aanpassingen te doen, verbeteringen aan te brengen of alternatieve functies uit te testen.
- Logischerwijze heeft Google weinig zin om zijn gloednieuwe Large Language Model, Gemini, zomaar beschikbaar te maken. Om informaticawetenschappers toch de kans te geven om met de technologie aan de slag te gaan, introduceert het Gemma 2B en 7B.
- Gemma is kleiner dan Gemini, en kan gebruikt worden voor eenvoudige taken in voornamelijk het Engels, zoals samenvatten of een eenvoudig chatbot-gesprek.
- Volgens Google hebben testen uitgewezen dat Gemma beter zou presteren dan grotere modellen van concurrenten. Deze claim is nog niet bevestigd. De AI-bots zijn klein genoeg om op je laptop te draaien, zonder dat er externe serverkracht nodig is.
- De twee modellen verschillen in grootte. Ze zullen beiden beschikbaar zijn via de platformen Kaggle, Hugging Face, NeMo van Nvidia en Vertex AI van Google zelf, weet The Verge.
Veiligheid zelf in elkaar te zetten
Ingezoomd: Hoe Google hier toch geld aan verdient.
- Je kunt de code achter Gemma dus gratis downloaden als individu, maar als je er commercieel mee aan de slag wil, moet je een licentie kopen. Een voordeel: de prijs verschilt niet naargelang de grootte van je organisatie of het aantal gebruikers.
- Het gebruik komt met een aantal richtlijnen. Zo is het gebruikers verboden om de technologie in te zetten voor militaire doeleinden.
- Doordat je Gemma rechtstreeks op je computer kan gebruiken, zijn er minder veiligheidsmaatregelen aanwezig. Dergelijke ‘handrails‘ worden bij online modellen door de sites zelf geïmplementeerd. Google geeft daarom een handleiding in verantwoord omgaan met AI mee, waardoor je zelf bijvoorbeeld lijsten met verboden woorden kan aanleggen.
- Volgens Tris Warkentin, directeur product management bij Google DeepMind, ging er dan ook een rigoureuze testperiode aan Gemma vooraf, “door de inherente risico’s die verbonden zijn aan open modellen”.