Google Maps introduceert nieuwe functie voor melden van gevaarlijke situaties

Google Maps krijgt binnenkort een nieuwe functie die het mogelijk maakt om incidenten op de weg te melden. Deze functie, die ook al bekend is van de populaire navigatieapp Waze, stelt gebruikers in staat om andere bestuurders te waarschuwen voor gevaren op de weg.

Google heeft onlangs aangekondigd dat er meerdere nieuwe functies naar Google Maps komen. Naast meer gedetailleerde informatie over het bereiken van bepaalde gebouwen en parkeergelegenheden, is de mogelijkheid om incidenten te melden een van de meest opvallende vernieuwingen. Gebruikers kunnen nu eenvoudig andere bestuurders op de hoogte houden van eventuele gevaren, zoals ongevallen of verkeersopstoppingen.

Waze als inspiratiebron

Het is geen verrassing dat deze nieuwe functie geïnspireerd is door Waze, een andere populaire navigatieapplicatie die in 2013 door Alphabet, het moederbedrijf van Google, werd overgenomen voor 1,3 miljard dollar (1,2 miljard euro). Lange tijd bleef Waze een aparte entiteit met een eigen hoofdkantoor in Israël. Maar eind 2022 werd de app ondergebracht bij de Geo-afdeling van Google. Ondanks deze integratie blijft Waze onafhankelijk werken en als aparte applicatie bestaan. De focus van Alphabet ligt echter duidelijk bij de doorontwikkeling van Google Maps.

Incidenten melden in Google Maps

Het melden van incidenten is eenvoudig. Gebruikers kunnen op de gevarendriehoek in de app klikken en vervolgens een melding maken van bijvoorbeeld een ongeval, file, politiecontrole, flitscamera, wegenwerken of een obstakel op de weg. Deze meldingen worden zowel in Google Maps als in Waze weergegeven. Er is wel duidelijk te zien uit welke app de melding afkomstig is.

De nieuwe functie wordt direct wereldwijd uitgerold en is beschikbaar voor zowel Android- als iOS-gebruikers.

Meer
Lees meer...