Google Play Store introduceert eenvoudige knop om accounts in apps te verwijderen

Google maakt het makkelijker voor gebruikers om hun account en bijbehorende gegevens van bepaalde applicaties te verwijderen. Dit is een langverwachte stap in de richting van meer controle en privacy voor de gebruikers.

Google heeft aangekondigd dat het gebruikers binnenkort mogelijk maakt om via de Play Store eenvoudig accounts en gegevens van applicaties te verwijderen. Deze nieuwe functie wordt geïntroduceerd naar aanleiding van eerder gemaakte beloftes van het bedrijf om het verwijderen van gegevens toegankelijker te maken. De website Android Authority meldde hierover.

Account en gegevens verwijderen

De verandering volgt op nieuwe regels die Google vorig jaar aankondigde. Applicaties die beschikbaar zijn in de Play Store en de mogelijkheid bieden om accounts aan te maken, moeten gebruikers nu ook de mogelijkheid bieden om deze accounts via de Play Store te verwijderen. Apps die niet aan deze eis voldoen, riskeren verwijdering uit de Play Store.

Aanvankelijk zou deze regel begin 2024 van kracht worden. Die deadline is later verplaatst naar 31 mei 2024. Hierdoor zal de functie binnenkort beschikbaar zijn voor gebruikers.

‘Gegevensverwijdering beschikbaar’

Google introduceert een speciale knop ‘Gegevensverwijdering beschikbaar’ in de Play Store, onder het gedeelte ‘Veiligheid van gegevens’. Deze knop stelt gebruikers in staat om hun account en bijbehorende gegevens te verwijderen, zelfs als de applicatie al van hun smartphone is verwijderd. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om zonder de app opnieuw te downloaden hun gegevens te wissen.

Appontwikkelaars die bepaalde gegevens om legitieme redenen moeten bewaren, zoals voor naleving van regelgeving, zijn verplicht om deze praktijken openbaar te maken. Dit zorgt voor meer transparantie en duidelijkheid voor de gebruikers.

Meer
Lees meer...