Historisch goud en sterk brons voor Nafi Thiam en Noor Vidts in de zevenkamp

Ons land is op slag twee medailles rijker. Nafi Thiam is er opnieuw in geslaagd om goud te halen in het koninginnenummer van de atletiek: de zevenkamp. Het is al de derde Spelen op rij dat Thiam goud pakt in dit onderdeel. En daar houdt het Belgische feestje nog niet op. Want Noor Vidts kon straf brons halen, waardoor we op slag twee medailles rijker zijn.

België kende een droomslot in het zevenkamp op de Olympische Spelen. De ongenaakbare Nafi Thiam pakte al haar derde olympische goud en Noor Vidts kon haar eerste bronzen medaille binnenhalen.

Sterke zevenkamp

Thiam begon aan de zevenkamp met een 16de tijd in de 100 meter horden. Maar met het hoogspringen kon ze al meteen klimmen naar de tweede plaats. Na een persoonlijk record bij het kogelstoten stond Thiam voor de eerste keer aan de leiding. Maar na de 200 meter, het laatste nummer op de eerste dag, moest Thiam opnieuw een plekje prijsgeven. Na het eerste nummer van de tweede speeldag, het verspringen, stond Thiam nog steeds op de tweede plaats. Maar een sterke worp in het speerwerpen zette haar opnieuw op de eerste plaats voor de start van de 800 meter.

Voor Noor Vidts was het een heel ander verhaal. Zij begon met een derde tijd in de 100 meter horden en bleef steeds schommelen tussen de derde en vierde plaats. Net voor het laatste nummer stond zij op de vierde plaats en lag de medaille dus binnen handbereik.

Goud en brons

Het werd zowel voor Thiam als voor Vidts een razend spannend finalenummer. Thiam moest ervoor zorgen dat ze geen 8,2 seconden verloor op de Britse Katarina Johnson-Thompson. Vidts moest één seconde voor de Zwitserse Anna Kälin eindigen. Daarnaast mocht ook zij geen 8 seconden na de Amerikaanse Anna Hall eindigen. Uiteindelijk kwam Thiam minder dan 6 seconden na Johnson-Thompson over de finishlijn. Ze deed dat in een nieuwe persoonlijke recordtijd van 2’10″62.

Vidts eindigde als vierde en zette een tijd neer van 2’06″38, ook een persoonlijk record. Ze was daarmee 5 seconden sneller dan Kälin en maar 2 seconden trager dan Hall. En zo veroverde ze het brons.

Acht medailles

Het totale aantal Belgische medailles staat nu op acht. Dit zijn onze medaillewinnaars: