Griekse bosbrand bereikt rand van Athene: massale evacuaties en Europese hulp

Een razendsnelle bosbrand heeft de rand van Athene bereikt, waarbij huizen, auto’s en natuurgebieden in vlammen opgingen. Door de sterke winden die het vuur aanwakkeren, moesten ziekenhuizen en verschillende dorpen in allerijl worden geëvacueerd.

In Griekenland woedt momenteel de hevigste bosbrand van het jaar. Aangewakkerd door stormwinden heeft het vuur zich verspreid naar de dichtbevolkte noordelijke voorsteden van Athene. Vooral het dorp Grammatiko, de kustgemeente Nea Makri en de omgeving van de zwaar beboste berg Penteli zijn zwaar getroffen.

Zondagavond bereikte de brand vlamhoogtes tot wel 25 meter, aldus de Griekse brandweer. Het vuur verplaatste zich met grote snelheid en veranderde constant van richting, wat het blussen extreem moeilijk maakt. Tegen de avond verduisterden dikke rookwolken de hemel boven Athene en bedreigden de vlammen onder andere flatgebouwen, scholen en parken.

Massale evacuaties en reddingsacties

Minstens drie ziekenhuizen en meerdere dorpen in het gebied rond Penteli zijn geëvacueerd. De Griekse politie heeft geholpen bij het evacueren van zo’n 250 mensen die direct gevaar liepen. Veel bewoners brachten de nacht door in schuilplaatsen, maar het exacte aantal evacuees is nog niet bekend.

Bij de bestrijding van het vuur zijn bijna 700 brandweerlieden betrokken, ondersteund door vrijwilligers, 190 brandweerwagens en 33 blusvliegtuigen. De omvang en intensiteit van de brand maakt de situatie uiterst gevaarlijk.

Europese hulp op komst

Griekenland heeft inmiddels de hulp van andere Europese landen ingeroepen. Frankrijk, Italië en Tsjechië sturen vliegtuigen en brandweerlieden om te helpen in de strijd tegen het vuur. Ook Spanje, Cyprus en Turkije hebben hun hulp aangeboden, aldus een regeringsfunctionaris.

Klimaatverandering en de heetste zomer ooit

Griekse zomers staan al lange tijd bekend om de natuurbranden, maar de frequentie en intensiteit nemen de laatste jaren toe door de warmere en drogere omstandigheden die gepaard gaan met klimaatverandering. Dit jaar beleefde Griekenland de warmste winter ooit en lijkt het land af te stevenen op de heetste zomer tot nu toe. Regen is er in grote delen van het land al maanden niet gevallen.

Meer
Lees meer...