Groen klaar om oppositie te voeren: “We zullen ons verzetten tegen deze plannen”

Na een teleurstellend verkiezingsresultaat maakt Groen zich klaar om een stevige oppositierol te spelen in zowel het Vlaamse als federale parlement. De partij veroordeelt de onderhandelingen van de andere partijen en benadrukt de noodzaak van een ambitieus beleid voor klimaat en sociale rechtvaardigheid.

Tijdens het zomerevenement Refresh lieten covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout duidelijk merken dat Groen zich niet neerlegt bij de koers die de Vlaamse onderhandelende partijen Vooruit, cd&v, en N-VA willen varen. Vooral de aangekondigde ‘klimaatpauze’ schiet in het verkeerde keelgat. “Absurd”, noemen Naji en Vaneeckhout het voorstel. “We hebben vandaag meer ambitie nodig voor het klimaat, niet minder.”

Onderwijs en sociale voorzieningen onder druk

De partij uitte ook kritiek op de plannen rond onderwijs die de ronde doen. “Hoe kan het dat je ouders die hun kinderen geen gezonde voeding kunnen meegeven of schoolfacturen niet kunnen betalen, ook nog eens een financiële sanctie zou geven? Dat is de wereld op z’n kop”, zeggen de covoorzitters. Groen beschuldigt de onderhandelende partijen ervan “te besparen op de kap van gewone mensen.”

Op federaal niveau is Groen evenmin te spreken over de plannen van Bart De Wever (N-VA) en de inhoud van de zogenaamde supernota. Volgens de partij bevat de nota “kille, rechtse recepten”. De uitgelekte begrotingstabellen tonen volgens hen een toekomst waarin essentiële sociale voorzieningen worden afgebouwd. “Terwijl de happy few profiteren van een taxshift, zijn de meest kwetsbaren de rug toegekeerd,” klinkt het scherp.

Groen maakt duidelijk dat het vastberaden is om oppositie te voeren tegen deze plannen. “Zonder groenen worden de meest kwetsbaren de rug toegekeerd”, stellen Naji en Vaneeckhout. “Wees maar zeker: tegen zo’n plannen zullen we in de parlementen stevig oppositie voeren.”

Meer
Lees meer...