Groen valt De Clercq (Open Vld) frontaal aan: “Model Gent versus model Hongarije” (of hoe geheime peilingen de zenuwen oppoken)

In Gent verloopt de kiescampagne op het eerste zicht wat vreemd. Want het is de huidige meerderheid die alle aandacht naar zich zuigt. Sp.a/Groen en Open Vld zitten dan wel nog samen in coalitie, maar het linkse kartel enerzijds en kandidaat-burgemeester Mathias De Clercq anderzijds komen elkaar constant tegen. Zo heeft Groene kopvrouw Elke Decruynaere het over “het model Gent versus het model Hongarije”. In die clash is weinig ruimte voor de oppositie.

Opvallend toch, hoe een stemming in het Europees parlement kan overwaaien tot in de Gentse meerderheid. De huidige coalitie, met sp.a, Open Vld en Groen loopt op haar laatste benen. De liberale kopman Mathias De Clercq is openlijk kandidaat-burgemeester, en dat zint het andere kamp niet. Daarin klampen sp.a en Groen zich opnieuw aan elkaar, nadat ze zes jaar geleden, onder leiding van Daniël Termont iedereen verpletterden. Nu is er kopman Rudy Coddens (sp.a), maar die moet nog bouwen aan z’n naamsbekendheid.

Tegelijk richt Groen vooral z’n pijlen op De Clercq. Daarbij gebruiken ze een beetje aan driebanden: want het is vooral z’n mogelijke coalitie met de N-VA die ze aanvallen. Hun redenering is immers: als De Clercq burgemeester wil worden, dan is dat met de N-VA. Daarvoor waarschuwde kopvrouw Decruynaere al eerder. Gisteren lanceerde Groen de aanval opnieuw. Aanleiding was deze keer de stemming in het Europees parlement, waarbij N-VA zich onthield om sancties te nemen tegen het Hongarije van Viktor Orban. N-VA deed dat naar eigen zeggen niet om Orban te steunen, maar omdat ze er “een poging in zagen een laks migratiebeleid op te dringen”.

“Gent versus Hongarije”

Hoe dan ook, niet meteen Gentse gemeentepolitiek. Maar de nationale woordvoerder van Groen lanceerde de aanval: “Gents lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt onthoudt zich in stemming over sancties tegen Hongarije. Orban die persvrijheid aan banden legt, homohuwelijk heeft verboden, niet verlegen zit om racistische uitspraak. En daarmee wil Mathias De Clercq burgemeester worden?”

Opvallend: de Gentse burgemeester Daniël Termont retweette de tweet van de groene woordvoerder. En Decruynaere deed er nog een schepje bij: “Het model Gent versus het model Hongarije”. Open Vld’er Thomas Leys, van de nationale studiedienst, reageerde fijntjes: “Groen zit toch met N-VA in coalities in Alken, Bonheiden, Borsbeek, Duffel, Edegem, Harelbeke, Mechelen, Oud-Heverlee en Tervuren?”

Feit is dat de campagne in Gent hard gaat, tussen de oude coalitiepartners. De Clercq zelf alludeerde in een interview samen met Guy Verhofstadt (Open Vld) dat het linkse kartel wel eens zou kunnen uiteen vallen, en liberalen en socialisten samen verder kunnen. Paars is altijd een traditie geweest in Gent, de loge heeft er een grote invloed.

Naar N-VA lonkt De Clercq nauwelijks, hij negeert ze grotendeels in de campagne. Maar het rood-groene kartel spint dat er een voorakkoord is tussen beiden, iets wat het kamp rond De Clercq dan weer in alle talen ontkent.

Groen kaapt de zetels binnen het kartel weg

Niet toevallig doet De Clercq die uitspraak: het pookt de zenuwen binnen het kartel verder op. Want in Gent gonst het van de geruchten over interne peilingen van de partijen. Daarin zouden een aantal trends zijn: de gezamenlijke linkse lijst krijgt een forse tik krijgen ten opzichte van de 45 procent die het de vorige keer haalde. Dat is op zich niet zo verrassend. Maar het is vooral de onderlinge zetelverdeling die tot zenuwachtigheid leidt: de groenen zouden de grote winnaar zijn en veel zetels van sp.a wegkapen.

In diezelfde peilingen scoort De Clercq overal opvallend goed: zijn Open Vld stijgt fors, hijzelf zou door één op twee Gentenaars als burgemeester gezien worden. Ook opvallend: zowel N-VA als CD&V, de grote oppositiepartijen, gaan niet vooruit. Zeker bij CD&V is er intern wel wat onvrede over de koers van kopvrouw Mieke Van Hecke. Die kiest voor thema’s als armoede, en bijvoorbeeld niet het circulatieplan, waar de partij wel zes jaar in de gemeenteraad tegen gevochten heeft.

Op die manier raken de christendemocraten moeilijk in de campagne. Maar het zet haar partij in Gent op een linkse koers, wat een coalitie met sp.a/Groen straks makkelijker zou moeten maken. Bij sp.a klinkt het smalend over CD&V “dat we maar met de vingers moeten knippen”. De kans dat er dus een centrumrechtse coalitie komt is klein: een olijfboom (groen-rood-oranje) of paars zijn veel waarschijnlijker op dit moment.

Meer
Lees meer...