Groene thee (ook in frisdrank) doet je hersenen wel degelijk beter werken

Eerder werd al aangetoond dat wanneer je dagelijks drie koppen groene thee drinkt, dat goed is voor je cholesterol en voor je hart. Een nieuwe studie bewijst nu dat de drank wel degelijk goed is voor je hersenen: hij verbetert je cognitieve functies en de werking van je geheugen en is goed om dementie tegen te gaan.

Onderzoekers van de Universiteit van Basel onder leiding van Stefan Borgwardt hebben vastgesteld en bewezen waarom groene thee dat positief effect heeft op onze hersenen, en ze publiceerden hun resultaten in het vakblad Psychopharmacology. Ze ontdekten dat na het consumeren van groene thee-extract het werkgeheugen van proefpersonen beter functioneerde. Doordat de effectieve connectiviteit van de hersenen verbetert. 

Voor de studie kregen mannelijke vrijwilligers frisdrank met een aantal gram groene thee-extract voordat hun werkgeheugen werd getest. Daarna analyseerden de wetenschappers met een MRI-scanner hoe de hersenen van die mannen werkten. Consistent bleek dat de connectie tussen de pariëtale hersenkwab en de frontale cortex verbeterde. De pariëtale kwab gebruiken we voor zintuiglijke informatie en ruimtelijk denken. De frontale kwabben spelen een rol bij het aansturen van willekeurige (doelgerichte) bewegingen. Ook zijn ze betrokken bij veel psychische functies, zoals impulsbeheersing, beoordelingsvermogen, probleemoplossing, planning, sociaal gedrag, taal en geheugen. 

Opgelet!

Er moet wel één opmerking bij gemaakt worden, of eigenlijk twee: in groene thee zit wel degelijk cafeïne, zij het drie keer minder dan in koffie, en als je ‘m ’s avonds drinkt riskeer je dus slechter te slapen. Plus: veel groene thee-drankjes bevatten erg veel suiker. 

Meer
Lees meer...