Een groep mensen groter dan de totale bevolking van België leeft onder een genadeloze lockdown in China en dat doet langzaam de woede opborrelen

13 miljoen mensen leven onder een draconische lockdown in de Chinese stad Xi’an nadat er zo’n 1.800 besmettingen met Covid-19 werden vastgesteld. De strenge coronamaatregelen zorgen voor dramatische gevolgen. De bevolking van Xi’an begint zich dan ook stilaan te roeren.

Al twee weken lang leven de bijna 13 miljoen inwoners van de stad Xi’an onder een zwaarwegende lockdown. De stad, die onder vele dynastieën diende als de hoofdzetel van de keizer en bekend staat voor de duizelingwekkende archeologische vondst van het Terracottaleger, werd in een rigide quarantaine geplaatst nadat er een uitbraak van Covid-19 werd vastgesteld. 1.800 besmettingen werden er vastgesteld. Dat is een van de grootste uitbraken die China de afgelopen twee jaar zag.

Hoewel er nog geen mensen zijn bezweken aan het virus, zijn de autoriteiten ultravoorzichtig. Dat heeft dramatische gevolgen voor de bewoners van de stad. Een Chinese vrouw verloor haar ongeboren kind omdat ze urenlang toegang tot medische bijstand zou ontzegd zijn, vanwege de eerder genoemde coronamaatregelen. Volgens The Wall Street Journal (WSJ) zou maar een klein aantal ziekenhuizen in Xi’an open zijn. En dan ook vooral om coronapatiënten bij te staan.

Hyperbureaucratische maatregelen leiden tot dramatische gevolgen

Opvallend is dat de bewoners van Xi’an de draconische maatregelen niet langer pikken. Na het incident met de vrouw en haar ongeboren kind, trok een groot aantal van hen naar sociale media om hun beklag over het beleid te doen. Er werd volgens WSJ ook een video gedeeld van de vrouw in kwestie die met een plas bloed rond haar voeten urenlang moest wachten op medische bijstand, op straat vlak buiten het ziekenhuis. Haar vereiste coronatest zou een paar uur te oud zijn om onmiddellijk bijstand te krijgen. Voor haar kind kwam alle hulp echter te laat.

Onderstaande beelden die een Taiwanese televisiezender kon bemachtigen, tonen hoe de vrouw in nood buiten het ziekenhuis wacht.

Er werd door Chinezen op de sociale media volop geklaagd over de hyperbureaucratische en onlogische manier waarop China zijn “zero-Covid”-beleid nog steeds voert. De autoriteiten van Xi’an reageerden daarop dat ziekenhuizen patiënten die dringende medische bijstand nodig hebben niet mogen weigeren en onmiddellijk moeten helpen. Er werden ook enkele medewerkers van het ziekenhuis in kwestie op staande voet ontslagen en het instituut moest zich bij het publiek verontschuldigen voor het incident.

China zweert bij “zero-Covid” tot het bittere einde

Ondertussen houdt de stadsbestuur vol dat het er weldra in zal slagen om de uitbraak van Covid-19 in Xi’an volledig in de kiem te smoren. Er zitten zo’n 42.000 Chinezen in speciale quarantainecentra om een mogelijke besmetting uit te zitten, weet WSJ.

Ondertussen staat de teller van dagelijkse besmettingen sinds woensdag op 63 gevallen in Xi’an. Dinsdag werden er nog 35 gevallen opgemerkt. Ondertussen werden er in de meer oostelijke provincie Henan echter 64 nieuwe besmettingen geteld. De opflakkeringen in China houden dus nog steeds aan.

Het lijkt erop dat China zal zweren bij “zero-Covid” tot het bittere einde. Maar of dat wel degelijk haalbaar is en hoeveel leed dat zal veroorzaken bij burgers is een andere vraag. China noteerde tijdens de hele pandemie wel “maar” 103.000 Covidbesmettingen. In vergelijking met zijn totale bevolking van 1,4 miljard blijven dat wel uitstekende cijfers.

(lb)

Meer
Lees meer...