Left Right
scrollTop top

Groep vrijwilligers bracht 40 dagen in isolatie door in Franse grot … en een deel wil zo snel mogelijk terug


Grot Frankrijk Deep Time
© De groep vrijwilliger bij hun bevrijding uit de grot – Bron: Isopix

Een groep van vijftien Franse vrijwilligers heeft recent als wetenschappelijk experiment veertig dagen in complete isolatie doorgebracht in een grot in Lombrives in Zuidwest-Frankrijk. Daar hadden ze geen zonlicht of klokken. Nu enkele weken later wil een deel van hen liefst zo snel mogelijk teruggaan.

Het Deep Time experiment wilde onderzoeken hoe onze hersenen omgaan met tijd. Daarnaast wilden de wetenschappers ook het vermogen tot synchronisatie van een groep bestuderen. Om dat te achterhalen stuurden ze een groep van vijftien mensen tussen 27 en 50 jaar voor veertig dagen op expeditie in een grot.

In die grot sliepen de vrijwilligers in tenten, maakten ze hun eigen elektriciteit en hadden ze geen contact met de buitenwereld. Ook was er geen zonlicht en waren er geen klokken.

“Was simpel in die grot”

Toen de groep op 24 april bevrijd werd, bleken de vrijwilligers verrassend optimistisch. Ze lieten allemaal weten verbaasd te zijn over het feit dat de veertig dagen al voorbij waren. In de grot leek de tijd namelijk trager te gaan dan in werkelijkheid. Twee derde liet ook weten dat hun verblijf gerust langer had mogen duren.

Nu, bijna twee weken later, leeft dat gevoel nog steeds bij een deel van de vrijwilligers. Volgens teamleader Christian Clot zijn er minstens drie leden van de groep die graag terug zouden gaan in de grot. Dat zei hij recent in een interview met Insider. “Het was zo simpel in die grot”, legt hij uit.

Bekijk hier de bevrijding uit de grot


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…