Grootste Belgische klimaatmars ooit: maar liefst 70.000 betogers trekken door Brussel

Grootste Belgische klimaatmars ooit: maar liefst 70.000 betogers trekken door Brussel

In Brussel is een nieuwe mars voor het klimaat aan de gang. Er werden door de organisatoren 30.000 mensen verwacht, maar de politie rekende op nog een pak meer. De Brusselse politie meldt dat er maar liefst 70.000 betogers meelopen in de mars. Het duurde even voor die allemaal in Brussel geraakten. De NMBS kon ondanks een verdubbeling van het aanbod de massale toestroom van betogers niet helemaal bolwerken.

Na weken van studentenprotesten in Brussel vindt er vandaag een nieuwe, algemene mars voor het klimaat plaats. Eind vorig jaar bracht dat nog 65.000 mensen naar de hoofdstad. De organisatoren verwachtten 30.000 betogers, maar volgens de politie kon dat cijfers nog aardig oplopen omdat ook de zogenaamde klimaatspijbelaars zich bij de mars zouden voegen. Die waren afgelopen donderdag nog met maar liefst 35.000.

NMBS legt extra treinen in, maar opkomst is te groot

Uit cijfers van de politie bleek dat net voor de start van de mars al zo’n 10.000 mensen op de been waren. Maar rond half vier gaf de politie een eerste officiële telling prijs: maar liefst 70.000 betogers zouden naar Brussel zijn afgezakt om te betogen tegen het klimaatbeleid. Dat zijn er dus nog meer dan de 65.000 van eind vorig jaar. Dat maakt de huidige mars de grootste Belgische klimaatmars ooit.

Het duurde even voor alle betogers tot in Brussel raakten, want de NMBS kon de massaal opgekomen betogers niet allemaal rustig en op tijd naar de hoofdstad brengen. Op Twitter meldden tientallen mensen dat ze al verschillende treinen hadden moeten laten voorbijrijden omdat ze al vol betogers zaten.

De NMBS had echter wel voorzorgsmaatregelen genomen, want het had tien extra treinen van grote steden richting Brussel ingelegd en ook zesendertig treinen zijn uitgebreid. Dat leidde tot een capaciteit van 50.000 mensen tussen 12 en 14 uur, een verdubbeling van het normale aanbod op zondag. Maar dat bleek dus nog steeds niet genoeg.

Verschillende mensen deelden op Twitter foto’s van overvolle perrons en treinen:

Voor één keer zorgen de volle treinen niet voor frustratie, maar voor fierheid:

Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci en Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo bevonden zich op een overvol perron:

Hier kan je de betoging live volgen:

Gesponsorde artikelen