Grote brand in Notre-Dame: brandweer krijgt vlammen niet onder controle

Grote brand in Notre-Dame: brandweer krijgt vlammen niet onder controle

In de bekende Parijse kathedraal Notre-Dame is maandagavond een grote brand uitgebroken. De Parijse brandweer probeert nu de vlammen onder controle te krijgen, maar lijkt daar niet in te slagen. De toren waar de vlammen eerst te zien waren, is ondertussen al ingestort. De vlammenzee baant zich nu een weg naar de iconische voorkant van de kathedraal. Het zag er even heel somber uit, maar volgens de brandweer zou ‘de structuur’ van de kathedraal nu wel gered zijn.

Volgens een woordvoerder van de Parijse brandweer zou het vuur ontstaan zijn net voor zeven uur vanavond. Het vuur zou op de zolder van de kathedraal gestart zijn en zou volgens de brandweer ook niet zijn aangestoken.

De kathedraal stond in de steigers voor renovatiewerken. De kans bestaat dat de brand daardoor is ontstaan, al is er nog geen officiële oorzaak bekend.

Iconische voorkant in rook

Het gebouw werd meteen geëvacueerd en de politie stelde ook al snel een grote perimeter in. De brandweer probeert nu de vlammen onder controle te krijgen, maar dat lijkt niet meteen te lukken. Volgens ooggetuigen lijkt de omvang van de brand alleen maar toe te nemen.

Op beelden is te zien hoe de toren waar de vlammen eerst te zien waren al is ingestort. Die zou naar de voorkant van het gebouw gevallen zijn, waardoor ook het dak het al begeven zou hebben.

De iconische voorkant van de kathedraal, met de twee grote torens, leek lange tijd buiten schot, maar beetje bij beetje baant de vlammenzee zich toch een weg naar voren. Kwam er ook rook uit de twee torens. Vooral in de linkertoren leken er grote problemen te zijn. Maar ondertussen lijken de vlammen dan toch ietwat afgeremd.

“Niet zeker of we vlammen kunnen stoppen”

De Franse brandweer zegt alles in het werk te stellen om de Notre-Dame te redden, maar staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Laurent Nunez ziet het somber in. “We weten niet zeker of we de verspreiding van het vuur in de noordelijke klokkentoren kunnen stoppen”, zegt die. “Als die instort kunt u zich de enorme schade wel voorstellen.” Maar nu klinkt het toch al iets positiever. De brandweer meldt dat ‘de structuur’ van de kathedraal waarschijnlijk gered is.

De politie meldt wel dat er (voorlopig) geen gewonden zijn gevallen bij de brand, maar dat er wel een reddingsoperatie aan de gang is om de verschillende kunstobjecten in de kathedraal veilig te stellen. Dat zou nu gebeurd zijn. Het twaalfde-eeuwse houten interieur kon echter niet gered worden. “Het wordt waarschijnlijk verwoest”, meldt een woordvoerder van de kathedraal. “Er blijft niets van over.”

“Verschrikkelijke brand”

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo reageerde al op de ramp. “Er is een verschrikkelijke brand uitgebroken in de Notre-Dame-kathedraal in Parijs”, schrijft ze op Twitter. “De Parijse brandweer is druk in de weer de vlammen onder controle te krijgen. We zijn ter plaatse en hebben een directe lijn met het Parijse bisdom. Ik vraag iedereen om de veiligheidsperimeter te respecteren.”

Lees hieronder de tweet van de Parijse burgemeester Anne Hidalgo:

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, noemt de Notre-Dame van Parijs dan weer “de Notre-Dame van heel Europa”. “We zijn allemaal met onze gedachten bij Parijs vandaag”, schrijft hij.

Frans president Emannuel Macron zou vanavond normaal gezien de problemen rond de gelehesjesbeweging bespreken in een toespraak, maar die gaat voorlopig niet meer door. Ook hij reageerde ondertussen al op de brand: “De Notre-Dame van Parijs in vlammen. Emotie bij een hele natie. Mijn gedachten zijn bij alle katholieken en bij alle Fransen. Zoals al onze landgenoten, ben ik vanavond enorm droevig om een deel van ons in vlammen te zien opgaan.”

Ook Amerikaans president Donald Trump reageerde al op de brand. “Zo erg om de gigantische brand in de Parijse kathedraal Notre-Dame te zien. Misschien dat watertankers over laten vliegen zou kunnen helpen om het te doven. Er moet snel gehandeld worden”, geeft hij meteen wat tips mee op Twitter.

De Notre-Dame is, volgens Le Figaro, het meest bezochte historische monument in Europa.

De brand zorgde voor spectaculaire beelden:

epa
epa

De schade is op die beeld van bovenaf heel goed te zien:

Gesponsorde artikelen