Hadja Lahbib genomineerd als Europees Commissaris voor Paraatheid en Crisisbeheer en Gelijkheid

Hadja Lahbib (MR), de huidige ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken, is door Ursula von der Leyen voorgedragen als nieuwe Europese Commissaris voor Paraatheid en Crisisbeheer en Gelijkheid. Hoewel haar benoeming nog niet definitief is, markeert deze voordracht een belangrijke stap in de samenstelling van het toekomstige team van de Europese Commissie.

Vandaag onthulde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de line-up voor haar tweede termijn. Een van de namen op de lijst is die van de Belgische Hadja Lahbib, die naar voren wordt geschoven voor de portefeuille Paraatheid en Crisisbeheer en Gelijkheid. Dit werd bekendgemaakt tijdens een vergadering met de fractieleiders van het Europees Parlement in Straatsburg.

Een cruciale, maar minder zichtbare portefeuille

Als Lahbib wordt goedgekeurd, zal ze de portefeuille overnemen van de Sloveense minister Janez Lenarčič, die zich momenteel bezighoudt met crisisbeheer binnen de Europese Unie. In tegenstelling tot eerdere geruchten, die Lahbib linkten aan de migratieportefeuille, krijgt ze nu een minder uitdagende, maar wel zeer belangrijke taak.

Haar nieuwe rol zou haar verantwoordelijk maken voor het coördineren van Europese reacties op rampen en het bieden van ondersteuning aan getroffen bevolkingsgroepen tijdens internationale crises.

Lahbib moet zich nog bewijzen

Hoewel Lahbibs voordracht veelbelovend lijkt, is haar benoeming nog geen uitgemaakte zaak. Net als alle andere kandidaten voor een functie in de Europese Commissie, zal Lahbib eerst een hoorzitting in het Europees Parlement moeten doorstaan. Tijdens deze hoorzitting wordt haar kennis en competentie grondig getest door parlementsleden.

Pas als Lahbib succesvol door deze test komt, kan ze officieel benoemd worden als Europees Commissaris voor Paraatheid en Crisisbeheer en Gelijkheid.

Meer
Lees meer...