Hadja Lahbib (MR) uit stevige kritiek op Hongaars plan om asielzoekers naar Brussel te sturen

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR), heeft scherpe kritiek geuit op de plannen van de Hongaarse regering om asielzoekers naar Brussel te sturen. Dit voornemen komt er als reactie op een mogelijke uitspraak van het Europees Hof van Justitie, die Hongarije zou verplichten om zijn strenge detentiebeleid voor migranten aan te passen. Zowel Lahbib als staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) spreken van een ongepaste actie die indruist tegen de Europese solidariteit.

De Hongaarse regering liet eerder weten dat het asielzoekers naar Brussel zou sturen, mocht het Europees Hof van Justitie oordelen dat het land zijn huidige detentiebeleid voor migranten moet versoepelen. Dit beleid is al langer een punt van discussie binnen de Europese Unie, waarbij Hongarije ervan beschuldigd wordt de mensenrechten van migranten te schenden.

Provocatie

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib noemt de aankondiging van Hongarije een provocatie die tegen de Europese verplichtingen indruist. “Dit soort acties ondermijnt de noodzakelijke samenwerking en solidariteit die we binnen de Europese Unie rond migratie moeten behouden”, verklaarde Lahbib. Ze benadrukte dat migratie een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat lidstaten samen moeten werken aan duurzame oplossingen, in plaats van elkaar de problemen door te schuiven.

Nicole de Moor

Ook Nicole de Moor, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, uitte haar ongenoegen over de Hongaarse plannen. De Moor stelde dat deze maatregel de waarden en principes van de Europese Unie schaadt. Ze maakte een vergelijking met gelijkaardige acties in de Verenigde Staten, waar sommige staten nieuwkomers naar andere staten vervoeren. “Dit soort maatregelen zijn niet de manier waarop we in Europa met migratie omgaan”, zegt De Moor.

Zowel Lahbib als De Moor wijzen erop dat de huidige migratiecrisis enkel opgelost kan worden door een gezamenlijke en gecoördineerde aanpak binnen de EU. Het eenzijdig verplaatsen van migranten naar andere landen zonder overleg of overeenkomst, zoals Hongarije nu voorstelt, staat haaks op de waarden van de Europese Unie en ondermijnt de broodnodige samenwerking tussen de lidstaten.

Meer
Lees meer...