Hallucinant: AC/DC amper uitverkocht, of daar zijn de geldwolven al. En er is nog iets …

Amper een half uur nadat ze bij Ticketmaster het bordje uitverkocht bovenhaalden, doken er alweer massaal veel van die tickets op bij tweedehandsticketsites. De goedkoopste kosten bijna 150 euro, terwijl de officiële prijs 86 euro is. Er zijn er die zelfs 600 euro durven vragen voor één kaartje. Wat het allemaal toch een beetje vreemd maakt is dat één van die sites, Seatwave, eigendom is van Ticketmaster, dat de officiële verkoop van de AC/DC-tickets deed.

De 50.000 tickets voor het concert van AC/DC op de wei van Graspop in Dessel op 6 juli vlogen vanochtend de deur uit. Ze waren weg in amper twee uur. Wie er geen te pakken kreeg, werd aangemaand zich op de wachtlijst te zetten. En de boodschap daarbij luidt als volgt: 

“Belangrijk: Wees alert! Ondanks het feit dat er een wettelijk kader is dat de doorverkoop van tickets aan banden legt, worden er tickets voor dit concert aan exuberant hoge prijzen doorverkocht via internet. Deze op de zwarte markt aangeboden tickets geven – in tegenstelling tot tickets gekocht via het officiële ticketkanaal – geen garantie tot geldigheid. De fan die zich met zulk ticket aanbiedt aan de ingang, kan de toegang geweigerd worden. Meer info hierover via ilovemyticket.be en via de website van FOD Economie.”

Geldwolven

Maar dat houdt er toch niet veel tegen die vanochtend tickets kochten en geen enkele intentie hebben om naar AC/DC te gaan. Het is wrang voor de velen die uit de boot vielen en vaak uren zaten te staren naar hun scherm in de hoop om toch door de wachtrij te geraken. Maar als quasi onmiddellijk na het bericht van de uitverkoop honderden tickets online te koop worden gezet, dan weet je hoe laat het is.

Los van de tickets die op allerlei tweedehandssites verschijnen, zijn er ook die die op specifieke doorverkoopsites staan. De twee belangrijkste zijn viagogo en Seatwave. Bij Seatwave is momenteel het goedkoopste ticket 144 euro. Bij viagogo is het dat 132 euro. Als je er meer als één wil kopen gaat de prijs fors omhoog. Straf is ook dat ondanks de beperking om per persoon 4 tickets te kopen vanochtend, er lots te koop staan van zes en zelfs acht tickets.

Seatwave blijkt eigendom te zijn van …

Hier is nog iets vreemd: ondanks de waarschuwingen om je tickets alleen via officiële kanalen te kopen, blijkt Seatwave gewoon een onderdeel te zijn van Ticketmaster. In november nam Ticketmaster Seatwave over. We hebben even het persbericht opgevist van toen: “Dankzij deze overname focust Ticketmaster zich nog nadrukkelijker op de markt voor secondary ticketing … Mark Yovich, president, Ticketmaster International: “Door de expertise en technologie van Ticketmaster te combineren met de kennis en activiteiten van Seatwave, kunnen we fans in Europa voorzien van een betere ticketingervaring, waarbij er meer ticketoplossingen beschikkaar komen voor allerlei soorten events.”

“Betere ticketervaring”

Of die fans het echt als “een betere ticketervaring” zien, is maar de vraag. 

Seatwave had zelfs al voor de verkoop van start ging vanochtend een pagina aangemaakt speciaal voor AC/DC, met de boodschap “Op Seatwave.be kan je AC/DC tickets kopen en verkopen voor alle Europese concerten en optredens, veilig en snel. Mis je kans niet om AC/DC live te zien, koop je tickets 100% gegarandeerd op de enige veilige marktplaats waar fans kaarten zoeken en vinden.”

Op de site van Seatwave lezen we trouwens het volgende: “Veel mensen vinden simpelweg dat tickets te duur zijn geworden. Wij zijn het hiermee eens en stellen alles in werking om hier verandering in aan te brengen.

“Lagere prijzen”

En daarbij de uitleg: “De economische theorie dat transparante markten zorgen voor meer efficiëntie en lagere prijzen is algemeen geaccepteerd. Wij zorgen er dus voor dat op Seatwave tickets zo transparant mogelijk worden verhandeld. Ook grijpen we iedere mogelijkheid aan – en proberen zelfs mogelijkheden te creëren – om de prijzen van tickets voor fans te verlagen. We kunnen niet beloven dat je op Seatwave altijd de goedkoopste tickets vindt, maar wel dat we op korte (en lange) termijn proberen de gemiddelde prijs van alle tickets omlaag te krijgen.” 

Mja. Kijk maar eens wat dat in de praktijk geeft: 

En op viagogo:

En de duurste op viagogo

De duurste op Seatwave gaan ‘maar’ tot 250 euro

Meer
Lees meer...