Left Right
scrollTop top

Hallucinant: Marokkaans minister van Mensenrechten noemt homo’s “afval”


Hallucinant: Marokkaans minister van Mensenrechten noemt homo’s “afval”

De aanvaarding van holebi’s in Marokko heeft nog maar eens een klap gekregen. In een interview van vorige maand noemde Mustafá Ramid, minister van Mensenrechten, homo’s “afval”. Verschillende mensenrechtenorganisaties vragen sindsdien het ontslag van de minister, maar voorlopig lijkt dat er niet te zitten aankomen.

Holebi’s hebben in Marokko maar weinig rechten. Zo is er onder andere het beruchte artikel 489 van het Wetboek van Strafrecht dat mensen van hetzelfde geslacht verbiedt om seks te hebben. Daarvoor kunnen ze een gevangenisstraf tot drie jaar krijgen.

Een nieuwe VN-resolutie wil dat Marokko die wet schrapt. Op 28 september vroeg een journalist van de website Le Site aan de minister wat hij daarvan vond en die zijn antwoord was hallucinant.

“Afval”

“Waarom stel je mij vragen over homoseksualiteit? We moeten geen belang hechten aan hen. Luister, we zijn hier in Marokko. Als we er blijven over babbelen, worden ze belangrijk”, zei minister Mustafá Ramid, waarna hij nog “afval” mompelde.

In 2015 deed Ramid ook al homofobe uitspraken. Toen zei hij in een radio-interview dat homo’s best van geslacht kunnen veranderen om niets onwettigs te doen als ze seks hebben met andere mannen.

Weinig hoop op verandering

Mensenrechtenorganisaties hebben vorige week aan eerste minister Saadeddine Othmani gevraagd om een onderzoek te openen over Ramid. Zowel Othmani als Ramid zijn lid van Justice and Development Party, de grootste politieke partij in Marokko.

Volgens die mensenrechtenorganisaties zijn de uitspraken van Ramid ongrondwettelijk. In de grondwet staat namelijk dat iedere burger bescherming verdient tegen discriminatie. Dat Mustafá Ramid zelf minister van Mensenrechten is, maakt volgens hen de uitspraken nog walgelijker. Ze richten zich daarom ook tot koning Mohammed VI.

Toch mag er niet snel verandering verwacht worden. Het is al de vierde keer op korte tijd dat de organisaties een gelijkaardige petitie indienen, maar nooit kwam er reactie. De vervolging van holebi’s wordt daarentegen steeds groter in Marokko.

Bekijk de video hier:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588