Harvard zal toekomstige studenten niet enkel beoordelen op hoge punten: dit komt er ook nog bij

Is jouw droom, net zoals duizenden Amerikaanse jongeren, om in Harvard binnen te geraken? Dan moet je niet enkel hoge punten scoren, want een publicatie van Harvard zegt nu zelf dat dat niet alleen de doorslaggevende factor moet zijn: je moet vooral goed burgerschap tonen en toewijding. Klinkt goed, maar is het niet gewoon nóg een extra factor? 

High School Musical, Camp Rock, Legally Blonde … elke nostalgische tienerfilm die jij ooit hebt gezien, heeft het over één ding: de universiteit. College is deel van de American Dream en daar moet je wat voor over hebben: hoge punten en extracurriculaire activiteiten: da’s de realiteit voor wie naar de universiteit wil in de Verenigde Staten.

Hoge eisen

Voor wie in één van de Ivy Leagues wil terechtkomen, is alleen het beste goed genoeg: de hoogste punten én de meest prestigieuze extra activiteiten. Zet dus geen plaatsje in de leerlingenraad op je CV, tenzij je voorzitter was. Een plek als Harvard krijgt elk jaar duizenden aanvragen voor honderden plaatsen: enkel de beste mogen zich in een afstudeerklas installeren.

Maar nu blijkt uit een nieuw rapport van Making Care Common, een organisatie binnen het departement onderwijs van Harvard University dat Turning the Tide: Inspiring Concern for Others and the Common Good Through College Admissions heet, dat de universiteiten ook beseffen dat cijfers niet alles zijn. De auteur, Richard Weissbourd, bekijkt daarin verschillende factoren in een universiteitsaanvraag die ook belangrijk zijn.

Goede burgers

Daarom moeten universiteite ook kijken naar of hun studenten ook goede burgers zijn en of ze op een betekenisvolle manier een invloed hebben op hun gemeenschap. Daarmee geeft Weissbourd wat kritiek op de checklist die veel studenten hebben voor ze hun CV opsturen.

Want veel Amerikaanse leerlingen doen een paar uur vrijwilligerswerk per jaar om dat op hun CV te kunnen zetten, worden lid van allerlei groepen en verenigingen maar doen daar eigenlijk betrekkelijk weinig mee. Het gaat ‘m daar om kwantiteit, niet kwaliteit. Dat wil Weissbourd omgooien. Want volgens hem is een student die thuis zijn familie helpt een even grote burgerzin aan het tonen als een leerling die in acht verenigingen zit.

Slecht voor Amerika

“Het toelatingsproces zou moeten reflecteren dat ook bezorgdheid om anderen en het gemeenschappelijke goed belangrijke elementen zijn in de vorming van kinderen die de toekomstige elite moeten gaan vormen. Enkel de overachievers die het concept vrijwilligerswerk of familiewaarden niet begrijpen, laten afstuderen, brengt Amerika niets op”, staat er in het rapport.

Tegelijk zou dat ook willen zeggen dat minder gegoede studenten, die het zich niet kunnen permitteren om in elke vereniging van hun school te zitten, ook meer kans zullen hebben op Harvard. In praktijk komt het er waarschijnlijk op neer dat je naast academische voorsprong, een zitje in de studentenraad en vrijwilligerswerk na een natuurramp ook wat bewijs van burgerzin zal moeten laten zien. Want met honderden aanvragen voor elke stoel, kiest ook Harvard voor zij die alles hebben, toch?

iStock
Meer
Lees meer...