Heavy metal-president Indonesië geeft bevel om alle drugshandelaren dood te schieten

Heavy metal-president Indonesië geeft bevel om alle drugshandelaren dood te schieten

De president van Indonesië, Joko Widodo, heeft de politie het bevel gegeven “alle drugshandelaren dood te schietene. De president sprak van een noodsituatie.

Joko Widodo (bijgenaamd “Jokowi”) lijkt in de voetsporen te treden van zijn Filipijnse ambtgenoot Rodrigo Duterte. Duterte opende een jaar geleden een bloedige jacht op drugscriminelen.

Sinds Duterte president is, zijn er naar schatting 7.000 mensen gedood in de regeringscampagne tegen drugs. Een derde van die slachtoffers viel bij confrontaties met de politieagenten, twee derde bij aanvallen door “onbekende groeperingen”.

Meer dan een miljoen Filipino’s, vooral drugsgebruikers, hebben zichzelf aangegeven bij de politie uit angst dat ze gedood worden. De meeste drugsgebruikers in de Filipijnen gebruiken shabu, een soort crystal meth.

“Al zou ik het willen, ik kan ze niet allemaal doodmaken”

De Filipijnse president beloofde toen hij aan de macht kwam dat “er veel mensen gedood zouden worden, totdat de laatste dealer van de straat is”. Daar kwam hij eerder al op terug. Drie maanden geleden zei hij: “Al zou ik het willen, ik kan ze niet allemaal doodmaken”.

Voordat Duterte aantrad als president, was hij meer dan twintig jaar burgemeester van de miljoenenstad Davao. Ook daar stond hij bekend als een hardliner in de strijd tegen drugs. Hij zou zelf doodseskaders hebben aangestuurd die op pad gingen om criminelen om te brengen en heeft al gepocht eigenhandig drugsverslaafden en -dealers te hebben omgebracht. Hij beweerde zelfs er eentje uit een helikopter te hebben gegooid.

Widodo, metalman

En nu lijkt ook Indonesië dezelfde koers te willen gaan varen. Het land was al bijzonder streng ten opzichte van drugssmokkelaars en heeft al vaker buitenlanders daarvoor terechtgesteld.

“Wees standvastig in het bijzonder tegenover buitenlandse drugscriminelen die het land binnenkomen en zich tegen arrestatie verzetten. Schiet ze neer, want we zijn nu wat drugs aangaat in een noodsituatie verzeild geraakt”, zei president Widodo in een speech gisteren.

In tegenstelling tot veel andere Indonesische politici heeft Widodo een goed imago. Zijn partij schoof hem daarom naar voren als kandidaat bij de presidentsverkiezingen die in juli 2014 werd gehouden. Tijdens de verkiezingscampagne werd Widodo, zelf gematigd moslim, weggezet als christen van Chinese afkomst: geen aanbeveling in het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. Om de schijn weg te nemen ging hij zelfs op bedevaart naar Mekka.

Aan het begin van zijn termijn besloot Jokowi weer over te gaan tot de uitvoering van de doodstraf voor veroordeelde drugsdelinquenten.

Joko Widodo is een groot liefhebber van heavy metal en draagt in zijn vrije tijd met regelmaat T-shirts van onder meer Metallica, Megadeth, Lamb Of God en Napalm Death. Van Metallicabassist Robert Trujillo ontving hij in mei 2013 een gesigneerde basgitaar, nadat hij er persoonlijk zorg voor had gedragen dat Metallica in Jakarta op zou kunnen treden. Die heeft hij tijdelijk af moeten staan, omdat onderzocht moest worden of dit als steekpenning gezien kon worden.

Gesponsorde artikelen