“Hebt gij eigenlijk broeken met zakken aan de zijkant?” De Mol kan dit jaar ook een lolbroek (zonder zakken) zijn

“Hebt gij eigenlijk broeken met zakken aan de zijkant?” De Mol kan dit jaar ook een lolbroek (zonder zakken) zijn

Dé conversatie van dit seizoen van ‘De Mol’ was er eentje tussen Sam en Davey, zij het in dronken toestand. Terwijl ze in het midden van een proef zaten, vroeg Sam aan Davey of “hij eigenlijk broeken heeft met zakken aan de zijkanten”. Totaal zinloos, maar ook het moment waarop wij tussen de spanning door even uit de zetel rolden van het lachen. Zou de mol dit jaar een komische figuur kunnen zijn? Of zijn Davey en Sam straffere kandidaten dan we denken?

Ze worden volgens ons geen van beide echt zwaar verdacht door de groep, maar veel vertrouwen in Davey en Sam is er niet. Ze zijn niet de leiderstypes of controlefreaks die Robin en Hans (claimen te) zijn. Ze zijn ook niet de harde deelnemers die in alles een complot zien. Ze gedragen zich ook niet onopvallend zoals mol Gilles dat vorig jaar lange tijd grandioos heeft gedaan. En toch speelden ze al vier deelnemers naar huis, waaronder enkele favorieten voor de eindzege, zoals Jolien en nu dus Marzena. Gewoon geluk of zijn de jongens straffere deelnemers dan we denken? Of hebben de makers voor een erg verrassende mol gekozen?

Broeken met zakken

“Hebt gij eigenlijk broeken met zakken aan de zijkant?” Davey moet Sam ontgoochelen. “Ik heb er ook geen”, zegt Sam, waarop ze allebei beginnen gieren van het lachen. Als één van de twee dan toch af en toe laat blijken wie hij verdenkt, dan is het Davey. Hij probeerde ook al een paar keer te mollen. Maar Sam blijft de onschuld zelve lijken. In de bewuste scène hadden overigens alle kandidaten, behalve Marzena en Annelies, flink gedronken.

Dat speelt in de kaart van Annelies, want het lijkt logischer dat de mol zich in het feestende gezelschap bevond. Al is het maar om ervoor te zorgen dat iedereen diep genoeg in het glas heeft gekeken. Bovendien zou het dan minder opgevallen zijn als iemand een foutje maakte, zoals Bertrand die iets te snel recht stond en het alarm triggerde.

Ook wij hebben na deze week weer nieuwe verdachten. We overlopen alle kandidaten met onze pro’s en contra’s:

1. Davey

+ Dat hij geen zakken in zijn broeken heeft, weten we nu al. Voor de rest blijft Davey een enorm mysterie. Toch is hij één van de figuren waarvan we het vaakst het gevoel hebben dat hij molgedrag vertoont. Bij de eerste proef met de raadsels moet hij een aantal vierkanten tellen. Hij zit er flagrant naast, en vooral Bertrand maakt hem duidelijk dat hij er toch veel dichterbij had gezeten.

Davey laat zelf af en toe verstaan wie hij verdenkt, en in deze aflevering zou dat wel eens Annelies kunnen geweest zijn. Al had ook Eline voor hem een verdacht momentje, toen ze twijfelde om op de knop te drukken. Tijdens de discussie rond de eliminatie horen we hem niet zo vaak, en tussen hem en Sam verdenken we toch veel eerder Davey. Ook omdat hij op café – althans op de beelden – fors drank voor de groep bestelde. En de anderen mochten van de mol zeker dronken zijn met de nachtproef in het vooruitzicht.

Of is Davey gewoon een geniale speler die zich achter een vriendelijk gelaat verstopt? Uiteindelijk haalt hij met Sam wel 500 euro voor de groep binnen. Het feit dat anderen hem uitsluiten van de opdrachten voor de grote bedragen speelt niet in z’n kaart als hij de mol zou zijn en proeven wil saboteren.

VIER

2. Bertrand

+ De groep verdenkt Bertrand, of dat laten ze naar de buitenwereld toch uitschijnen. Al weerklinkt bij veel kijkers toch vooral het idee dat hij zich te opvallend gedraagt om de mol te spelen. Ook nu maakt hij een fout die de groep veel geld kost. Zo grijpt hij in het museum samen met Eline de buit, maar even later staat hij te snel recht waardoor hij het alarm doet afgaan. Duizend euro weg, en andermaal een reden voor de anderen om Bertrand te verdenken. Hij zou volgens de beelden zeker het doelwit van Robin, Hans en Sam zijn. Bertrand leek op café ook z’n best te doen om anderen tot drinken aan te zetten.

Bertrand lijkt de figuur te zijn die dit jaar zo extreem molt dat hij zichzelf verdacht maakt. En in zijn ogen werkt die tactiek, want hij weet dat anderen zo fouten maken. “Hoe meer ze denken dat ik het ben, hoe beter”, zegt hij. En dat klopt natuurlijk, al heeft hij een groot probleem. Als één van die deelnemers die hem verdachten nu het rode scherm heeft gekregen en wist te ontsnappen ten koste van Marzena, dan zal zijn masker snel afvallen.

VIER

3. Hans

+ Hans was vorige week onze verdachte en ook nu blijft er een vreemde sfeer rond hem hangen. Hij doet ook weinig waar de groep uiteindelijk van profiteert. In de eerste proef kiest hij ervoor om samen met Robin de ‘controlefreak’ te zijn. Dat zien we zeker in Robin, maar Hans had dat toch nog niet getoond. Mede door hem tikt er veel geld weg voor hij met Robin op de knop drukt. Ook Hans verdenkt Bertrand, en als hij de mol zou zijn, dan is het goed dat verschillende deelnemers zijn mening volgen en op het verkeerde spoor zitten.

Hans haalt 1.500 euro binnen, alweer samen met Robin. Hij roept tijdens de eliminatie ook op dat de persoon met het rode scherm zichzelf zou bekend maken. Dan zou de groep 3.000 euro winnen en de wedstrijd eerlijk blijven verlopen. Zelf had hij aangekondigd op te stappen bij een rood scherm en niet te proberen om nog eens z’n plaats te heroveren. Voor het eerst klonk hij inderdaad als iemand die z’n stempel op de groep wou drukken, maar voor het eerst hadden wij ook het gevoel dat hij de mol niet is.

VIER

4. Sam

+ Zou de mol ons dit jaar echt op het verkeerde spoor proberen zetten door over broeken met gaten te discuteren? Sam heeft de meest onschuldige look van allemaal, en de meeste kijkers zullen wel van mening zijn dat Sam het gewoon niet zou kunnen om de mol te spelen. Maar als hij de mol niet is, dan speelde hij al vier deelnemers naar huis. Sam liet zich ook nauwelijks opvallen tijdens de eliminatieproef. Hij keek wel heel geconcentreerd naar de gezichten van de andere kandidaten.

En dus zou ook Sam een goede speler kunnen zijn en heeft hij z’n zinnen misschien gewoon op het geld gezet. Terwijl Marzena hem en Davey doorheen het museum probeert te leiden, zegt hij: “Het is hier met Sam, ik volg Davey gewoon, hé.” Zou een mol echt letterlijk zoiets zeggen? Sam heeft al bij al toch al veel geld voor de groep binnengehaald, en we hebben hem nog niet vaak zien mollen. Dus neen, voor ons kan Sam nog steeds de mol niet zijn.

VIER

5. Annelies

+ En toen was Annelies eindelijk verdacht! Al weken krijgen we kop noch staart aan de godsdienstlerares, en misschien is dat na vandaag niet anders, maar toch is ze meer dan ooit opgevallen. Tijdens de proef in het museum klapt ze, zo zegt ze zelf, volledig dicht. Ze zit erbij als een toeschouwer. En tijdens de eliminatieronde trekt ze alle aandacht op zich, waardoor iedereen denkt dat zij een rood scherm gekregen heeft. Voor de mol was het waarschijnlijk juist goed dat de voorlaatste naar huis moest, dus had die er alle baat bij dat iedereen op een verkeerd spoor zat. Als zij de mol is heeft ze Marzena in vorm van een halsketting in elk geval wel een mooi afscheidscadeautje gegeven.

Ook Annelies heeft zich tijdens deze aflevering misschien iets te verdacht gemaakt om de mol te zijn. Bovendien leek ze oprecht spijt te hebben dat ze Marzena niet kon helpen tijdens de proef in het museum, en dat Marzena door haar nerveuze gedrag naar huis moest. De mol had er ook meer baat bij in de andere groep te zitten, om bijvoorbeeld te verzekeren dat iedereen genoeg zou drinken. Maar feit blijft dat de groep deze keer weinig geld verdiende en dat zij exact 0 euro in het zakje heeft gedaan. Ook de voorbije weken heeft ze eerder geld gekost dan opgeleverd.

VIER

6. Eline

+ Al weken is zij één van de meest verdachte deelnemers in het spel. Ook deze week heeft Eline enigszins onopvallend geld gekost aan de groep. Eerst kan ze het woordje ‘kwartel’ niet raden, wat 500 euro waard was. En even later merkt Davey op dat ze twijfelt om op de knop te drukken waardoor er nog meer geld verloren gaat. Ze blijkt in tegenstelling tot Hans ook heel vaardig in het boetseren van een pinguïn, alsof ze het al eens geoefend had. En op café vliegt ze tenslotte vlot in de drank, wat voor de mol dus een goede zaak was tijdens de nachtelijke proef.

Marzena noemde Eline als verdachte, en als zij daar tijdens de eliminatieronde voor is gegaan, dan heeft dat haar de voorlaatste plaats opgeleverd. Eline blijft ook heel gedreven overkomen en is misschien toch eerder een deelnemer die wil winnen. Samen met Annelies behoort ze nu tot de enige vrouwen in het spel

VIER

7. Robin

+ Robin neemt week na week de leiding, maar dat leverde tot nu toe vooral geld op. Deze keer maakte hij een fout door in de pinguïn van Hans een mol te zien. Maar het kon evengoed een hint zijn toen hij daar met dat bordje verscheen waarop ‘Mol’ stond geschreven. Of is dat te duidelijk? Robin hebben we op café niet echt zien drinken. Andermaal, het kan aan de montage liggen, maar misschien heeft hij zich bewust ingehouden.

Samen met Hans haalt hij tijdens de proef in het museum 1.500 euro binnen. En tot hiertoe heeft hij nog niet veel fouten gemaakt. Robin is voor ons nog altijd geen verdachte.

VIER

Onze mol:

Eindelijk hebben we een paar echte verdachten die om de ene of de andere reden toch zijn opgevallen. Bertrand valt echter te veel op, Sam lijkt te onschuldig, en Robin wil gewoon winnen. Eline blijft een twijfelgeval, terwijl Davey zich steeds verdachter maakt. Dan blijft Hans andermaal over, nog steeds een favoriet voor ons. Maar in één klap zijn we ook Annelies gaan verdenken. We zijn benieuwd of de kaarten volgende week weer helemaal anders zullen liggen.

Gesponsorde artikelen