Help! Mijn partner heeft een ander slaapritme, maar met deze tips is dat geen ramp

De één zit lekker te slapen, en de ander speelt nog een spelletje op zijn of haar smartphone. Je biologische klok is niet afgestemd op elkaar, en dat kan voor lastige situaties zorgen. Wat kan je doen om elkaar toch niet ambetant te maken? 

Sommigen staan graag vroeg op terwijl anderen tot laat in de nacht opblijven. Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Illinois, kan dat de relatie van samenwonende koppels serieus beïnvloeden.

De biologische klok wordt bepaald door de omgeving en hoeveelheid licht. Ook hebben fysiologische (=processen in lichamen van mensen) verschillen invloed op een biologische klok. Met andere woorden, jij kan een ander slaapritme hebben dan je partner omdat je gewoonweg genetisch anders bent aangelegd.

Hormonaal bepaald

Hormonen reguleren ons slaapritme. melatonine stijgt ’s avonds en bereidt ons lichaam voor om te gaan slapen. Cortisol daarentegen stijgt dan weer ’s ochtends en zorgt ervoor dat we wakker worden (of een beetje wakker worden). Bij nachtuilen stijgt melatonine later op de dag en bij ochtendmensen stijgt cortisol weer vroeger op de dag.

Frustraties en problemen

Je ligt om 22 uur al in je bed en 4 uur later maakt je partner je wakker door er (eindelijk) bij te kruipen. Niet fijn, maar andersom is ook geen lachertje. Je slaapt uit maar je partner maakt je wakker om 6 uur ’s ochtends door de haardroger of radio. Frustrerende momenten die botsingen leveren in een relatie.

Slaaponderbrekingen zijn niet alleen frustrerend maar zorgen op lange termijn ook voor slaapstoornissen. Verschillende psychologische problemen, zoals angst en stress, kunnen hierdoor versterkt worden. Daarom is het heel belangrijk om dit te vermijden en als koppel elkaars slaapritmes te leren kennen.

Volgens wetenschapper Elise Facer-Childs, onderzoeker aan de universiteit van Birmingham, is het geen ramp om een partner te hebben met een ander slaapritme. Volgens haar kan het verschil ook voordelen bieden in een relatie.

Wat kan je doen?

Volgens de wetenschapper is het belangrijk om hierover te praten. Op deze manier weet je wat je partner wel of niet leuk vindt. Zo ontwikkelen jullie inzicht, begrijpen jullie elkaar en slapen jullie beter.

iStockphoto

Verplicht je partner niet om jouw ritme over te nemen en respecteer elkaars biologische klok. Elk lichaam is anders en iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat beter gaat. Op die manier weet je ongeveer wanneer de ander gaat slapen, opstaat en thuis iets kan doen.

Maak een schema en organiseer bepaalde taken beter: de ene doet ’s avonds nog de afwas en de ander maakt het ontbijt klaar.

Maak geen lawaai als je later gaat slapen of vroeger opstaat dan je partner. Zet het licht in de slaapkamer enkel aan als het echt nodig is.

Een ander slaapritme mag je relatie niet stukmaken dus wat je ook doet, ga niet apart slapen. Samen slapen is (uiteraard) aangeraden voor koppels.

Welterusten!

iStockphoto
Meer
door Redactie
Lees meer...