Hendrik Vuye gooit de handdoek, geen verkiezingen meer voor hem en Veerle Wouters: bij N-VA halen ze opgelucht adem

Geen Hendrik Vuye of Veerle Wouters op gelijk welke kieslijst op 26 mei. Dat is de conclusie na denkoefeningen met Vlaams Belang én met Jean-Marie Dedecker. Want Vuye & Wouters waren vooral parlementairen en geen organisatoren. Een eigen echte partij worden, was nooit een optie. Bij N-VA kunnen ze niet anders dan bijzonder tevreden zijn: dit had hen stemmen gekost.

“Gezond verstand”, zo heette de nieuwe partij die Hendrik Vuye en Veerle Wouters gingen stichten met Jean-Marie Dedecker, om rechts Vlaanderen te veroveren. Maar zoals de meer ervaren spelers in de Wetstraat weten, is het moeilijk om met Dedecker, tegenwoordig burgemeester in Middelkerke, sluitende akkoorden te maken.

Dedecker vertrok, na een stevige emotionele sessie met Theo Francken (N-VA), naar de N-VA, waar hij als onafhankelijke wordt uitgespeeld en z’n ding mag doen. Achteraf gezien een gouden zet van de N-VA op defensief vlak. Want hoe klein ook het percentage dat Vuye & Wouters & Dedecker zouden gehaald hebben: het zou integraal uit de ‘pot’ van N-VA gekomen zijn, en dus Bart De Wever en co pijn gedaan hebben.

Geen Vlaams Belanger

Vuye gooit nu de handdoek in de ring: hij komt niet op bij de verkiezingen, z’n parlementaire avontuur zit erop. Ook een poging om met Vlaams Belang iets in de lucht te krijgen mislukte. Vuye voelde daar emotioneel weinig voor, hijzelf geeft les in Franstalig België, hij en zijn vrouw hebben er een brede sociale kring. Daar krijg je N-VA moeilijk uitgelegd, maar Vlaams Belang helemaal niet.

Een ’technische samenwerking’, waarbij hij en Veerle Wouters onder eigen naam verder konden, was voor Vlaams Belang dan weer onverteerbaar. Zij droomden van inlijving. Maar tegelijk kozen ze voor de veel radicalere figuur van Dries Van Langenhove op hun lijst in Vlaams-Brabant. Dat alles was onverteerbaar voor Vuye.

Met Vuye verliest het parlement een luis in de pels, en bovendien een technisch beslagen parlementslid. Zeker ten opzichte van N-VA, zijn oude liefde, was hij spijkerhard. In 2014 was de professor Grondwettelijk recht nochtans een van de prominente onderhandelaars van het regeerakkoord voor de N-VA. Hij werd beloond met het fractieleiderschap in de Kamer. Maar daar raakte hij in conflict met een deel van ‘zijn’ parlementairen, en Peter De Roover leidde een opstand die leidde tot de exit van Vuye. Eerst als fractieleider, later werd de breuk totaal. In september 2016 verliet hij de N-VA, nadat hij giftige pijlen had geschoten over de communautaire houding van de partij.

Meer
Lees meer...