Hesp zonder E-nummers (additieven) bestaat sinds kort, maar is dat nu écht gezonder?

Consumenten vroegen er al langer naar en nu heeft Aoste een hesp en kipfilet op de markt gebracht waar geen additieven zijn aan toegevoegd. De hesp bevat geen artificiële smaakversterkers, bewaarmiddelen of kleurstoffen, alleen maar natuurlijke ingrediënten. Maar is dat nu echt gezonder dan een sneetje ham mét additieven?

E-nummers zorgen al een tijdje voor controverse. Hoewel producten pas een E-nummer krijgen toebedeeld als ze als veilig worden beschouwd, geeft 40 procent van de consumenten in een rondvraag van Aoste aan dat ze liever producten zonder synthetische stoffen zouden kopen.

Op die vraag speelt Aoste handig in door ‘Kipfilet aan’t Spit’ en ‘Ham aan’t Spit’ zonder additieven op de markt te brengen. Kruiden- en plantenextracten zorgen voor het bewarende effect, zo staat op de website van Aoste te lezen. De verpakking van de charcuterie is extra stevig en volledig bedrukt om de bewaarbaarheid te bevorderen.

Er werden zelfs vier universiteiten betrokken bij het onderzoek dat maar liefst zeven jaar heeft geduurd. “Het heeft ons hopen zoekwerk gekost om voor alle additieven een natuurlijk alternatief te vinden, dat alle functies ervan kon overnemen”, zegt projectleider Frank Vandendriessche in De Standaard.

Weggegooid geld?

Helaas is al dat zoekwerk eigenlijk een grote mop, want het is niet lekkerder en ook niet gezonder dan alle voorgangers. “Ze zijn exact hetzelfde”, zegt projectleider Vandendriessche. “Maar de consument, die is tevreden.”

Maar is de uitvinding van Aoste wel echt even veilig als charcuterie waar wel bewaarmiddelen zijn aan toegevoegd? Professor Frank Devlieghere van UGent zegt aan De Standaard dat de nieuwe ham volledig veilig is. Maar hij vindt ook dat er met deze uitvinding een nieuwe, gevaarlijke trend is gezet.

“Niet alle spelers op de markt kunnen de vereiste expertise of financiële middelen inzetten die Aoste heeft ingezet, denk maar aan kleine bedrijven. Als zij ook voedsel willen bereiden zonder additieven, dan moeten we ons zorgen maken”, zegt professor Devlieghere. Hij denkt dat het een gevaarlijke trend is die risico’s inhoudt voor de voedselveiligheid en dat er ook meer voedselverspilling zal zijn in een wereld waar geen additieven meer worden toegevoegd.

Toch maar bij gewone hesp blijven dus?

Meer
Lees meer...