Het ecovriendelijke seksspeeltje bestààt: hoe ook vibrators een eh, ‘groen jasje’ krijgen

Wie graag speelgoed in het nachtkastje houdt, heeft keuze genoeg. Seksspeeltjes zijn er in alle soorten en maten, kleuren én nu ook in de ecologische variant. Al is dat geen evidentie, want seksspeeltjes en gezondheid gaan prima samen, maar kan dat ook in natuurlijke materialen? 

Op welke basis jij je seksspeeltjes uitkiest, daar willen wij niet over oordelen. Of je nu eerder humoristisch aangelegd bent, gewoon op zoek bent naar snel-en-klaar of zin hebt in een heel scenario: online kan je zowat alles vinden. Maar wat als je ’t nu lekker warm krijgt van seksspeeltjes met een kleine … ecologische voetafdruk? Die bestaan gewoon ook! Al moeten we eerlijk zijn: ’t is niet altijd even evident.

Condooms en ecovriendelijk kindvrij blijven

Safety first: condooms heb je niet alleen nodig als je contact hebt met iemand anders, soms worden ze ook aangeraden bij seksspeeltjes. Hoe, in vredesnaam, kan een product dat je sowieso moet weggooien in vredesnaam ecologisch verantwoord zijn? De meeste condooms zijn gemaakt van latex, en Europese en Amerikaanse condooms zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Dat maakt ze niet noodzakelijk eco-vriendelijk, maar wel vegan.

Er zijn twee andere problemen met latex: het ene probleem is dat je ze sowieso gewoon ongerecycleerd moet weggooien. Het andere probleem is dat condooms vaak behandeld worden met producten zodat ze comfortabeler zitten. Vaak is dat met een dierlijke proteïne (dus niet vegan, voor wie daar om geeft). Andere glijmiddelen zijn soms gebaseerd op aardolie, ook niet ideaal.

pixabay

Geen latex

Gelukkig zijn er alternatieven: Einhorn, een loco Duits merk, maakt condooms die biologisch afbreekbaar zijn én uit duurzaam latex gemaakt worden. Ze zijn niet zo duur én ze komen in leuke verpakking. En voor wie een latex-allergie heeft, heeft Trojan (hilarische Instagrampagina trouwens) een soort condooms die gemaakt is van diereningewanden. We laten de marketingmachine van Trojan even zelf spreken: “For that skin to skin feeling.” Juist ja. Niet vegan, trouwens, maar wél de manier om jezelf tegen het ongewenste ouderschap te beschermen. Opgelet, deze laatste beschermen je niet tegen soa’s.

Maar wat als je nu gewoon met je langetermijnspartner(s) geen baby wil? Vrouwen die weg willen blijven van de hormonen en liever ‘interventievrij’ gaan, zweren al eens bij cyclus-apps. We hebben in dit artikel besproken waarom je beter aan die pamperrekening begint te sparen.

The real deal: speeltjes zonder voetafdruk

Maar goed, je leest dit artikel misschien vooral omdat je niet in een relatie zit, of in die relatie graag een ecovriendelijke extraatje toevoegt. Goed nieuws: er bestaan ecovriendelijke vibrators. De Package Free Shop heeft er opvallend goedkope, gemaakt van silicone en bioplastiek op basis van zetmeel. Er is trouwens ook een bullet, voor nog minder euro’s, die op dezelfde manier afbreekbaar is. Silicone kan je, als verbrand, namelijk gewoon uitstrooien, da’s prima te composteren. Goed om weten.

Die schatjes werken wel op batterijen. Als je het type grootverbruiker bent dat door een paar pakjes AA’tjes gaat, kan je natuurlijk herlaadbare overwegen. Of je gaat voor de minder biologisch afbreekbare, maar iets langer meegaande die met een snoer werken. De bekendste is waarschijnlijk de Hitachi, jeweetwel, dat ‘massagetoestel’. Die wel gemaakt van plastic.

The Package Free Shop

Duurzaam!

Dat is sowieso een overweging die je best maakt als je ecovriendelijk wil seksshoppen: de beste vibrator is er eentje die lang meegaat. Smaken veranderen, maar de basisfunctie van een vibrator blijft grotendeels hetzelfde. Kies daarom voor iets dat sowieso bij je past en van slijtvast materiaal is gemaakt. Daar komt nog een klein probleem bij: sommige vibrators en dildo’s zijn gemaakt van ecologisch materiaal, maar zijn ook poreus en dus zijn ze niet proper te maken. De gulden middenweg zit ‘m in silicone (nog een beetje poreus), glas en pyrex (euh, voor de liefhebbers), metaal of zelfs behandeld hout of steen.

Kies je voor duurzaam materiaal dat we hierboven oplijstten, dan zorg je er ook meteen voor dat er geen ftalaten in je lijf of dat van je lief terechtkomen. Ftalaat is een chemisch bindmiddel dat gebruikt wordt om bepaalde soorten plastic flexibel (leuk!) te laten worden. Helaas wordt het ook geassocieerd met kanker en nierproblemen en dus is het verboden in kinderspeelgoed. Aangezien je speeltjes niet alleen in je mond gaan, raden we toch aan om zo ftalaat-vrij mogelijk te gaan in je seksspeeltjeskeuze.

Heb je je gerief helemaal uitgeput, dan kan je sommige seksspeeltjes recycleren. Not even kidding: LoveHoney, een seksspeeltjesfabrikant, neemt gebruikte seksspeeltjes terug en recycleert het rubber of de silicone. Het gaat ‘m wel alleen om vibrators, niet om dildo’s. Sorry!

En ook nog: ecovriendelijke extra’s

We weten het: over seksspeeltjes spreken en dan enkel condooms en vibrators bespreken is een beetje triestig. De richtlijnen van hierboven kan je natuurlijk op alles toepassen, maar toch zijn er een paar specifieke elementen die nog wat uitleg vragen.

Wat doe je bijvoorbeeld met glijmiddel? Klinkt eenvoudig: Gwyneth Paltrow raadde kokosolie aan en voor één keer heeft ze gelijk. Da’s een prima veganistische, behoorlijk ecologische oplossing. Als je geen condooms gebruikt tenminste, want die beschermen niet tegen soa’s als ze beschadigd worden door gelijk welke soort olie. Je wil er dus die op water gebaseerd zijn. Die bestaan, onder andere Yes (da’s echt de naam van het bedrijf) verkoopt er, op basis van lijnzaad, water en aloë vera.

En dan nog een laatste woordje over die extraatjes die je seksleven beter maken. Voor de kinksters onder ons (jullie weten wie jullie zijn): ja, natuurlijk bestaan er bdsm-tools voor de veganistische, ecologische seksuele avonturier. Je hoeft niet zoals ons je zoekgeschiedenis om zeep te helpen, je kan onder ander bij Vavven terecht. Zij zorgen ook voor propere arbeids- en andere omstandigheden. Mooi meegenomen.

YesYesYes
Meer
Lees meer...