Het fruit van nu lijkt helemaal niet meer op de originele variant

Als je jezelf via een teletijdmachine plots duizenden jaren naar het verleden teleporteert, dan zal je niet alleen een cultuurshock beleven, maar ook moeten oppassen wat je opeet. Want het fruit dat we nu kennen, lijkt in niets op de originele versies van datzelfde fruit. 

In de 12.000 jaar dat de mens zelf voedsel teelt, is er het één en ander veranderd. Uiteraard aan de methodes die we gebruiken, maar ook aan het fruit zelf. De Australische chemieleraar James Kennedy begon onlangs onderzoek te doen naar de veranderingen in fruitsoorten, en kwam tot enkele opmerkelijke vaststellingen.

Hij begon zijn onderzoek met de perzik, een fruitsoort die we nu als sappig en zoet kennen. Maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Toen de perzik enkel in China te vinden was, was de soort vier keer zo klein en had die ook een zurige en zoutige smaak. Daarnaast bestond de oude perzik voor 36 procent uit steen en had die een wasachtig velletje. Nu: 10 procent van de perzik bestaat uit de steen, er is zestien keer zo veel vruchtvlees, en de schil is zacht en eetbaar.

jameskennedymonash.wordpress.com

Van klein naar groot

Zo’n 9.000 jaar geleden leek ook maïs in niets op de huidige soort. Toen de soort enkel in Midden-Amerika te vinden was, groeide het gewas amper tot het 1,9 centimeter lang was. Dat is tien keer kleiner dan nu het geval is. Je moest het omhulsel ook een tijdje met een harde steen bewerken om aan de zaadjes te komen, terwijl je nu de bladen er simpelweg kan aftrekken. Waar de smaak origineel erg droog was, zoals een rauwe aardappel, is dat door de loop der jaren veranderd in zoet en sappig.

jameskennedymonash.wordpress.com

Verste van natuurlijke variant

Kennedy ging nog verder en ging op zoek naar het type fruit dat het verste van de natuurlijke origine is afgeweken. En toen kwam hij uit bij de moderne watermeloen. In 5.000 jaar tijd is het fruit uitgebreid van 6 variëteiten die enkel in Namibië en Botswana te vinden zijn, naar ongeveer 1.200 verschillende soorten die ongeveer overal behalve in die twee landen geteeld worden. De originele fruitsoort was bovendien maar een vijftal centimeter groot, en je moest oppassen dat je jezelf er niet aan verbrandde. De bittere smaak heeft gelukkig plaatsgemaakt voor een sappige en zoete smaak.

jameskennedymonash.wordpress.com
Meer
Lees meer...