Fans van kookprogramma’s die over meer dan koken gaan, zitten goed dit najaar. Eén komt met een realityshow waarbij zes duo’s een gigantische moestuin aanleggen om er voor de beste chefs van het land mee te koken. Een soort Mijn Pop-uprestaurant in de natuur. Al is het allemaal veel rustgevender, want het draait gewoon om het goeie leven. Het decor is de abdij van Drongen, waar je letterlijk een sprookjesdorp binnenwandelt.
Het eerste grote programma van de sympathieke tuinman Wim Lybaert is een feit. En het is meteen een project van lange adem, want wat je vanaf 13 september te zien krijgt, is al meer dan een jaar bezig. Vorige zomer lanceerde hij een oproep aan duo’s gepassioneerd door tuinieren én koken. Daar kwamen 700 duo’s op af, en daaruit moesten ze er zes kiezen. Het is geen afvalrace, aangezien alle deelnemers tot het einde van het programma mogen blijven. Maar in de eerste aflevering moet hij uit de beste tien wel een selectie maken.
Daarvoor krijgt hij de hulp van Jeroen Meus. Verwacht je niet aan een strenge jury, want zowel Wim Lybaert als de Jerre hebben het moeilijk om mensen af te kraken en naar huis te sturen. Veel humor zit er natuurlijk wel in. Daar zorgen de duo’s zelf ook voor, want het mag duidelijk zijn dat ook zij heel grondig geselecteerd zijn.
Het dorpje van de Hobbits
Voor die enorme moestuinen hebben ze een stukje grond aan de abdij van Drongen gekregen. Overal heerst rust wanneer je binnenwandelt, en de tuintjes hebben veel weg van het dorpje waar Frodo en de andere Hobbits uit The Lord Of The Rings wonen. De duo’s moeten er regelmatig hard zwoegen, aangezien het tempo door de natuur en het weer gedicteerd wordt. Na het programma moet alles weer verdwijnen, en dat is zonde. Het voelt er een beetje aan als het paradijs op aarde. Om de hele site aan te leggen – die voordien een saaie weide was – hebben ze ook maandenlang moeten werken.
De kandidaten zullen iedere week voor een bekende chef moeten koken binnen een bepaald thema en met de ingrediënten die ze zelf hebben gekweekt. Voor die thema’s volgen ze ook het ritme van de oogst. De eerste sla met lentekip, kool en noordzeevis, aardappelen, tomaten, boontjes, etc. En op het einde natuurlijk de pompoenen, want de opnames lopen nog tot in oktober. De chefs die oordelen zijn Peter Goossens, Wouter Keersmaekers, Sergio Herman en Kobe Desramaults.
Lekker is het alvast wel, als we Wim Lybaert mogen geloven. “Ik heb in de 48 jaar dat ik leef nog nooit zo goed gegeten als hier. Gelukkig moet ik ook hard werken.” Uiteraard steekt hij de handen uit de mouwen, al mag hij de duo’s natuurlijk niet helpen. Hij geeft zelfs toe dat hij hier en daar zelf nog iets kan leren van de deelnemers. Hoewel het een soort wedstrijd is, hangt er overigens geen geldprijs aan vast. Iedereen doet het met passie en goesting.
Dit weekend tonen we je de eerste beelden van de set met een reactie van Wim Lybaert