Het gaat van kwaad naar erger in Venezuela: in het land dat bijzonder hard getroffen wordt door een economische crisis, veroorzaakt door corruptie en economisch wanbeleid, heeft het hooggerechtshof alle bevoegdheden van het parlement overgenomen. Dat is in feite een staatsgreep die de linkse president Maduro in het zadel moet houden.
Volgens het hooggerechtshof lapt het parlement de grondwet aan zijn laars. Het zou maatregelen tegenhouden die de zieltogende economie van het Latijns-Amerikaanse land weer aan de praat moeten krijgen.
Sinds eind 2015 is het parlement voor tweederde in handen van de centrumrechtse oppositie. Het Hof staat aan de kant van de linkse president Nicolás Maduro, die steeds meer per decreet regeert. Pogingen van de oppositie om een referendum te houden over het afzetten van Maduro, zijn door de rechterlijke macht geblokkeerd.
Het parlement wordt gedomineerd door tegenstanders van president Nicolás Maduro. Het hooggerechtshof heeft zich eerder in uitspraken consequent achter Maduro geschaard.
Maduro volgde in 2013 de overleden linkse populist Hugo Chávez op. Maduro’s berooide bewind wankelt, vooral sinds de oppositie in 2015 twee derde van de zetels in het parlement won.
Het hooggerechtshof stak al eerder een stokje voor besluiten die door het parlement waren genomen. Nu het hof de macht volledig heeft overgenomen spreekt parlement bij monde van voorzitter Julio Borges van een “staatsgreep” en van “dictatuur”. Volgens hem komt de machtsovername uit de koker van Maduro. “Maduro heeft nu alle macht.”
“Rechts internationaal pact tegen Venezuela”
Andere landen in Zuid-Amerika reageren verontrust. Peru riep meteen zijn ambassadeur uit Venezuela terug. Ook landen als Brazilië, Colombia, Argentinië en Chili reageren bezorgd. De Verenigde Staten spreken van een “ernstige tegenslag voor de democratie in Venezuela.”
De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, zegt in een verklaring dat “dit de laatste klappen zijn waarmee het regime de grondwettelijke orde van het land overhoop gooit. Hiermee wordt een einde gemaakt aan de democratie”.
De Verenigde Staten veroordeelde de acties van het hooggerechtshof ook en sprak van “serieuze tegenslag voor de democratie in Venezuela”. Ook riep de VS Venezuela op om zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren en politieke gevangenen vrij te laten.
De Venezolaanse minister van Buitenlandse zaken, Delcy Rodriguez, noemt de beschuldigingen van de buurlanden een “regionaal rechts pact” tegen het land. hij beschuldig de andere landen er ook van “geweldadige en extremistische sectoren in Venezuela te steunen”.
CNN verboden
Vorige maand liet de Venezolaanse regering nog de Spaanstalige versie van CNN uit de lucht halen. President Nicolas Maduro beschuldigde de Amerikaanse nieuwszender van het “verdraaien van de waarheid”.
Venezuela kampt naast een geneesmiddelentekort met tekorten aan voedsel en vele andere goederen. Venezolanen moeten dagelijks uren in de rij staan om basisbenodigdheden te kopen.