De ecocheques blijven bestaan, meer dan waarschijnlijk verandert er niets aan het nutteloze en verspillend systeem. Nochtans hadden de meerderheidspartijen aangekondigd eindelijk mensen de premie netto te gaan geven. Maar de winst die een paar bedrijven maken op eco- en maaltijdcheques moet ten alle koste beschermd worden, en dus blijft alles hoe het is.
Het stond in de sterren geschreven: de ecocheques blijven bestaan. Sodexo, Edenred en Monnize, de drie bedrijven die ecocheques uitgeven, kunnen opgelucht adem halen. Want hun stevig lobbywerk heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Na vertragingsmanoeuvres hebben de MR en CD&V hun steun nu ingetrokken om de ecocheques te vervangen.
Want de sociale partners speelden perfect hun rol als behoeder van een paar individuele belangen, boven die van zowat alle werknemers. Die ecocheques zijn immers een goudmijn voor die uitgevers. Want het gaat over veel geld: 1,45 miljoen Belgen kreeg via z’n werkgever tot 250 euro per jaar om te besteden via die cheques. En ongeveer een half miljoen cheques worden niet gebruikt: dat is geld dat gewoon in de zakken van de uitgevers verdwijnt. Een licence to print money dus.
Ecocheques afschaffen, dan komen ook de maaltijdcheques in gevaar…
Niet dat de werknemer er beter van wordt: ecocheques zijn verouderd en totaal niet gebruiksvriendelijk. En ook voor werkgevers is het onaangenaam: de rompslomp is groot, de commissies hoog, en veel mensen vergeten vooral uiteindelijk die cheque uit te geven.
Gewoon een netto premie zou veel logischer zijn. En de grote vraag was eigenlijk: waarom de maaltijdcheques niet op de schop kunnen, dat systeem is even achterhaald. Daar knelt meteen ook het schoentje: de belangen om de ecocheques te verdedigen, lopen gelijk met de nog veel grotere business van de maaltijdcheques.
Daarop kwam dus een lobbymachine op gang: zelfs het VBO had het plots over “werknemers die graag de ecocheques krijgen”. De MR had plots behoefte aan een advies van de Raad van State. Die zijn nu inderdaad kritisch: een nettovergoeding, rechtstreeks op de bankrekening, is “problematisch in het licht van het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel”. Werkgevers zouden zo kunnen verplicht worden om ook werknemers die geen eco- of maaltijdcheques kregen nu wel die nettovergoeding te geven. En misschien blijft die netto geen netto en komen er belastingen op.
Meer dan genoeg twijfel voor de MR om de torpedo te sturen. Eerder was CD&V al bezig met een alternatief voorstel, een elektronische ecocheques. Maar meer dan waarschijnlijk verandert er niets. Al blijft Open Vld’er Egbert Lachaert vechten voor de afschaffing.