Hezbollah en Israël in hevig conflict na moord op militaire leider

Hezbollah heeft vergeldingsacties ondernomen tegen Israël na de moord op hun militaire topcommandant Fuad Shukr. Het Israëlische leger reageerde hierop met zware bombardementen in Zuid-Libanon. De spanningen lopen hoog op kort voor het bezoek van de hoogste Amerikaanse militaire generaal aan de regio.

Hezbollah heeft aangekondigd wraak te nemen voor de moord op Fuad Shukr, een prominente militaire leider binnen de door Iran gesteunde organisatie. De vergeldingsacties bestaan onder andere uit een drone-aanval op een strategische militaire locatie in Israël en raketaanvallen gericht op de Iron Dome en andere militaire installaties. De groep heeft verklaard in hoogste staat van paraatheid te verkeren en waarschuwt voor mogelijke vergeldingsmaatregelen tegen Libanese burgers.

Israël slaat hard terug in Zuid-Libanon

Als reactie op de aanvallen van Hezbollah, voerde het Israëlische leger verschillende luchtaanvallen uit op doelen in Zuid-Libanon. Volgens een bron in Libanon werden er minstens 40 aanvallen uitgevoerd op verschillende steden in het zuiden van het land. Dit markeert een van de zwaarste bombardementen sinds de start van de huidige vijandelijkheden in oktober. Het Israëlische kabinet kwam om 7 uur ’s ochtends bijeen om de situatie te bespreken, terwijl minister van Defensie Yoav Gallant benadrukte dat Israël alles zal doen wat nodig is om zichzelf te verdedigen.

Amerikaanse betrokkenheid en reacties

De spanningen komen op een cruciaal moment, net voor het geplande bezoek van Generaal CQ Brown, voorzitter van de Amerikaanse Joint Chiefs of Staff, aan Israël. Het Pentagon heeft laten weten de situatie nauwlettend te volgen en de verdediging van Israël te blijven steunen. De woordvoerder van de Joint Staff benadrukte het belang van het voorkomen van verdere escalatie en het beschermen van Amerikaanse troepen in de regio.

In de nasleep van de aanvallen werd het luchtverkeer van en naar de luchthaven Ben-Gurion in Tel Aviv tijdelijk opgeschort. In Noord-Israël klonken waarschuwingssirenes en werden meerdere explosies gehoord, wat wijst op een verdere escalatie van de situatie. Een inwoner van Zibqeen, een stad in Zuid-Libanon, beschreef de bombardementen als “de apocalyps”.

Vooruitzichten op de-escalatie

Ondanks de-escalerende situatie wordt er nog steeds onderhandeld over een staakt-het-vuren. Het bezoek van Generaal Brown aan de regio wordt gezien als een poging om de spanningen te verminderen en te werken aan een diplomatieke oplossing. “Terwijl de onderhandelingen over een staakt-het-vuren doorgaan, geeft het bezoek van de voorzitter aan hoe belangrijk het is om een akkoord te bereiken dat de gijzelaars terugbrengt, een einde maakt aan het geweld en de hele regio in staat stelt om zich te concentreren op de volgende stappen naar een veiliger en stabieler Midden-Oosten”, klinkt het in een verklaring van de Joint Staff.

Meer
Lees meer...