Hillary Clinton haalde in 2016 meer stemmen dan Donald Trump, maar verloor toch de Amerikaanse presidentsverkiezingen door het systeem van het kiescollege. Nu zijn er echter aanwijzingen dat ze in 2020 voor een derde keer een gooi naar het Amerikaans presidentschap zal doen. Zo is er geen echte favoriet onder de Democratische kandidaten en heeft de Clinton pas nog scherpe kritiek geuit aan het adres van Facebook-CEO Mark Zuckerberg. Volgens haar moet Zuckerberg “een prijs betalen” voor hoe hij “de democratie beschadigd heeft”. Daarmee heeft ze het in de eerste plaats over het feit dat politici onwaarheden mogen verkondigen in politieke advertenties op Facebook.
Hillary Clinton zei eerder dat ze zich niet opnieuw kandidaat zal stellen om president van de Verenigde Staten te worden. Of ze zich daaraan zal houden, valt nog af te wachten, want het 72-jarige zwaargewicht van de Democraten is de jongste tijd weer erg actief. De jongste weken was ze op zowat alle Amerikaanse televisiezenders te zien om haar nieuw boek The Book of Gutsy Women te promoten.
Tweet van Trump
Ook haar recente opmerking op Twitter deed heel wat stof opwaaien. Zo beantwoordde ze een tweet van Trump, waarin die zei dat Clinton in de race moest stappen en “al haar misdrijven moest uitleggen” met de woorden “verleid me er niet toe. Doe gewoon je job.”
Zwakke Democratische kandidaten
Volgens Amerikaanse analisten zit de kans dat Clinton zich kandidaat stelt er nog meer in omdat geen van de huidige Democratische kandidaten echt in het oog springt.
Volgens een peiling van het onderzoeksbureau Harvard Harris zou Clinton 18 procent van de Democratische stemmen achter zich hebben. Enkel frontrunner Joe Biden doet het beter met 19 procent. De vraag bij die laatste is echter hoe het impeachmentonderzoek tegen Trump zal evolueren. Zo is de kernvraag van dat onderzoek of Trump militaire hulp aan Oekraïne achtergehouden had om de Oekraïense regering ertoe te dwingen bezwarende informatie te geven over Biden, zijn politieke rivaal.
Scherpe kritiek op Facebook
Nog een mogelijke aanwijzing voor een kandidatuur zijn Clinton haar recente uitspraken over Facebook. Die deed ze in New York op de screening van The Great Hack, een Netflix-documentaire over het Cambridge Analytica-schandaal. Dat Brits analysebedrijf kwam op illegale wijze via Facebook aan de persoonlijke informatie van zo’n 50 miljoen Facebookgebruikers.
Clinton hekelt de beslissing van Zuckerberg om advertenties om politieke advertenties op Facebook niet te laten factchecken. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian. Volgens de voormalige first lady kan dat een gevaar vormen voor de aankomende Britse en Amerikaanse verkiezingen. Clinton zegt dat het onvermijdelijk is dat de “foutieve informatie op Facebook” een impact zal hebben op het verkiezingsresultaat “want propaganda werkt”.
Ook zei Clinton in 2016 stemmen mislopen te hebben doordat er op Facebook onjuiste berichten circuleerden dat de paus zich achter Trump had geschaard. Dat verhaal had volgens Clinton “een impact” en ze voorspelt dat dat soort berichten op Facebook “alleen maar sterker zullen worden omdat ze meer getraind zijn. Ze (haar politieke tegenstanders, red.) weten dat ze succes hadden. We krijgen continu waarschuwingen over wat er momenteel gebeurt en hoe dat onze volgende verkiezingen zal beïnvloeden.”
“Facebook is de belangrijkste nieuwsbron voor de helft van de Amerikanen en de enige nieuwsbron waaraan de meesten aandacht besteden. Als Facebook dan zegt dat het zich niet verantwoordelijk voelt als het onjuiste advertenties toont, hoe moet je dan aan accurate informatie komen? Laat staan aan accurate informatie over de presidentskandidaten?”.