Historisch hoogtepunt voor Spaanse toeristische sector: Meer bezoekers en recorduitgaven

De Spaanse toeristische sector heeft een indrukwekkend jaar achter de rug, met een historisch hoogtepunt in zowel bezoekersaantallen als uitgaven. Met maar liefst 64,3 miljoen internationale toeristen tot augustus werd een stijging van 11,2 procent geboekt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze toeristen spendeerden in totaal 86,47 miljard euro, een toename van 17,6 procent in vergelijking met 2023. Een succes dat niet alleen het zomerseizoen markeert, maar ook de verwachtingen voor 2024 positief kleurt.

Het zomerseizoen (juni-augustus) was een groot succes, met alleen al in augustus 10,9 miljoen buitenlandse toeristen die naar Spanje afreisden. In totaal trok Spanje in deze periode 31,69 miljoen internationale bezoekers. Deze cijfers bevestigen dat Spanje, ondanks zorgen over “turismofobie”, zijn positie als topbestemming in Europa weet te behouden.

De toestroom van toeristen uit belangrijke markten zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, en Frankrijk droeg sterk bij aan deze groei. De Spaanse kustplaatsen en culturele steden blijven populair, maar ook nieuwe bestemmingen binnen het land trekken steeds meer bezoekers.

Gemengde resultaten in de horeca

Ondanks de recordaantallen en hoge uitgaven blijkt dat niet iedereen in de sector even enthousiast is. Uit een recente enquête blijkt dat 75 procent van de horecabedrijven aangaf dat hun seizoen slechter of vergelijkbaar was met dat van vorig jaar. Dit benadrukt de ongelijkheid binnen de toeristische sector, waar nationale groei niet altijd hand in hand gaat met lokale successen.

Vooruitzichten voor 2024

De Spaanse toeristische sector kijkt desondanks hoopvol naar de toekomst. Met de huidige groei lijkt het mogelijk dat Spanje in 2024 voor het eerst de grens van 90 miljoen internationale toeristen kan overschrijden. De uitdaging ligt erin om deze groei te combineren met een duurzame ontwikkeling van de sector, zodat zowel toeristen als lokale bewoners kunnen blijven genieten van de aantrekkingskracht van Spanje.

Meer
Lees meer...