Hittegolf op komst: vanaf donderdag meer dan 30 graden, waarschuwingsfase voor ozon

Hittegolf augustus 2020
EPA

Afgezien van afgelopen weekend was het nog nooit écht heet tijdens de zomermaanden, maar daar komt binnenkort verandering in. Het zal vanaf donderdag bijzonder warm worden met temperaturen tot 35 graden. Dat laat het KMI weten.

  • Vandaag nog wisselend bewolkt weer met in de Ardennen en in Belgisch Lotharingen nog lokaal een bui. Aan zee overwegend zonnig weer. In de namiddag wordt het wisselend bewolkt weer met maxima tussen 19 en 21 graden in de Ardennen, rond 21 graden aan zee en tussen 22 en 24 graden in de rest van het land. Vannacht rustig en droog weer met minima tussen 8 en 14 graden.
  • Woensdag zonnig en zomers weer met maxima tussen 23 graden in de Hoge Ardennen en 28 graden in de Kempen.
  • Donderdag gaat de hittegolf van start met maxima van 26 graden in de Ardennen en op het strand, tot 32 graden in de Kempen. Aan zee kan het lichtjes waaien.
  • Vrijdag opnieuw tropisch warm en zonnig weer. De maxima liggen tussen 28 graden in de Ardennen en op het strand, tot 35 graden in de Kempen. Aan de kust kan er een zeebries ontstaan.
  • Zaterdag opnieuw zonnig en heet weer. We krijgen maxima tussen 27 graden aan zee en 35 graden in het centrum van het land. Lokaal kan het zelfs nog wat warmer worden.
  • Zondag opnieuw droog en zonnig weer. Het wordt mogelijk wat minder warm. Zo komen de maxima nog boven 30 graden uit, maar in de loop van de dag krijgen we koelere zeelucht. Wanneer het precies koeler wordt, is nog niet helemaal duidelijk.

Warmteactieplan

De temperatuursindicator van het federale ozon- en hitteplan zal worden overschreden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu Ircel aan de kranten van De Persgroep. Daarom treedt de waarschuwingsfase van dat plan en van het Vlaamse warmteactieplan in werking.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid roept iedereen op om alert te zijn. Ook krijgen gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvangdiensten en jeugdverenigingen, die met kwetsbare groepen werken, een herinnering en tips om zich te wapenen tegen warmte.

Iedereen krijgt alvast het advies om voldoende te drinken, zichzelf en zijn huis koel houden, en verzekeren dat ook kinderen of ouderen in de omgeving voldoende drinken en koelte hebben.

Het agentschap stelt ook dat er extra aandacht nodig is voor verzwakte coronapatiënten. Zij kunnen extra kwetsbaar zijn voor warmtegerelateerde ziekten. Omgekeerd zijn mensen met hittestress dan weer extra kwetsbaar voor het coronavirus.

Gesponsorde artikelen