Vierde zomerse hittegolf treft Noord-Spanje met ongekende temperaturen boven 40 graden

Noord-Spanje werd dit weekend getroffen door een vierde hittegolf, waarbij temperaturen opliepen tot boven de 40 graden Celsius. Vooral regio’s die normaal gesproken koeler zijn, zoals Cantabrië en Baskenland, kregen te maken met extreme hitte.

De afgelopen dagen werden de noordelijke regio’s van Spanje verrast door een ongekende hittegolf, waarbij de temperatuur op zondag de grens van 40 graden Celsius overschreed. Dit is bijzonder opmerkelijk voor regio’s zoals Cantabrië en Baskenland, die doorgaans bekend staan om hun gematigde zomers. In Bilbao, een van de zwaarst getroffen steden, probeerden inwoners en toeristen zich op verschillende manieren tegen de verzengende hitte te wapenen. Hoeden en ventilatoren werden in het straatbeeld gemeengoed.

Inwoners van de getroffen gebieden beschrijven de situatie als “ondraaglijk”, terwijl ook toeristen schrokken van de uitzonderlijke temperaturen. Vooral omdat men in deze regio’s niet gewend is aan zulke hittegolven. Gelukkig bieden sommige plekken, zoals musea met airconditioning, enige verlichting van de warmte.

Waarschuwingen en adviezen van de overheid

De extreme temperaturen leidden tot waarschuwingen van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. De overheid dringt erop aan om voldoende water te drinken, schaduw op te zoeken en speciale aandacht te besteden aan kwetsbare groepen, zoals ouderen en jongeren. De Spaanse weerdienst AEMET riep in de regio’s Cantabrië en Baskenland zelfs een “extreem risico” uit vanwege de hitte.

Meer
Lees meer...