Hoe C&A al jaren in het geheim miljoenen schenkt aan goede doelen, ook Belgische! Lesje in bescheidenheid voor Marc Coucke?

Dat de Nederlandse Brenninkmeijers, de familie achter modeketen C&A, rijk zijn, was al een tijd geweten. Maar uit onderzoek van De Morgen blijkt dat ze ook enorm vrijgevig zijn met hun grote kapitaal. De Brenninkmeijers geven namelijk jaarlijks miljoenen euro’s weg aan, vooral katholieke, goede doelen, ook in Vlaanderen. “Ze hebben zo veel geld”, stelt een bron van de krant, “de beschikbare middelen lijken enorm.”

Nagenoeg 50 miljoen euro. Zoveel schonk de familie achter modeketen C&A en de rijkste familie van Nederland, de Brenninkmeijers, in 2016 aan goede doelen. Dat kwam De Morgen te weten. Verschillende miljoenen daarvan gaan ook naar Vlaamse projecten. Zo zouden ze, onder andere, de Koning Boudewijnstichting, onderzoeksprojecten van het UZ Leuven, katholieke academici en Katholiek Onderwijs Vlaanderen steunen.

Analyses

Die goede doelen worden niet lukraak uitgekozen. De familie gaat enorm professioneel te werk om de gelukkige goede doelen uit te kiezen. Voor de schenking wordt een grondige analyse gemaakt van de projecten en na de schenking wordt onderzocht of die ook echt een verschil heeft gemaakt.

Vele van die goede doelen zijn echter wel katholiek geïnspireerd, net zoals de Brenninkmeijers zelf, die zichzelf ‘katholieke ondernemers’ noemen. De stichtingen waarmee de miljardairsfamilie haar schenkingen organiseert, Porticus en Benevolentia, stellen dan ook dat ze “rooms-katholieke algemene, ideële en culturele belangen” behartigen en “liefdadigheid beoefenen”.

Discretie

Het grote kapitaal van de Brenninkmeijers is al lang geen geheim meer, hun vrijgevigheid was dat wel, tot nu. De familie werkt dan ook heel discreet. Bij nagenoeg elke schenking wordt daarop gehamerd: “Wij verzoeken u vriendelijk de schenking als vertrouwelijk te beschouwen en geen bekendheid te geven aan de herkomst ervan.” Zo zou elke gift gepaard gaan met enorm lange voorwaarden met strenge vertrouwelijkheidsclausules.

Waarom die grote geheimhouding? “Je hebt mensen zoals Marc Coucke, die elke investering met veel borstgeklop in de media brengt”, stelt een ingewijde van de familie. “Dat mag, maar staat haaks op de filosofie van de Brenninkmeijers.” De familie wil zo tegengaan dat ze talloze smeekbedes ontvangen. “Onze private filantropie doen we in stilte. Daarbij willen wij low profile blijven”, zei Maurice Brenninkmeijers, die de financiële activiteiten van de familie overziet, daarover in een zeldzaam interview met de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Helemaal anders dus dan hoe bijvoorbeeld Marc Coucke zijn schenkingen altijd groots aankondigt.

iStock
Meer
Lees meer...