We gooien met z’n allen een derde van al het eten dat geoogst en geproduceerd wordt weg. Dat staat in een nieuw rapport van de Wereldbank. Een Vlaming gooit gemiddeld voor 630 euro gekocht voedsel in de vuilnisbak.
1. Een Europeaan kiepert thuis gemiddeld 95 kilo per jaar aan nog perfect eetbaar voedsel in de vuilnisbak.
We moeten daar niet echt veel meer onderdoen voor de Amerikanen, die thuis per persoon 115 kilo aan goed eten weggooien.
2. We zijn de wereldkampioenen als het aankomt op het vernietigen van goed voedsel voor we het zelfs kunnen kopen.
186 kilo aan perfect eetbaar voedsel per persoon per jaar wordt in warenhuizen en winkels, maar ook in andere schakels in het productie- en verkoopproces weggegooid. Daar kloppen we zelfs de Amerikanen. De reden? Onze Europese eetcultuur die gefocust is op kwaliteit en ons systeem van subsidies.
3. Of: 281 kilo per jaar, zijnde 770 gram per dag.
Dat gooien we per Europeaan weg aan eten waar niks mis mee is.
4. Het gevolg: voor elke calorie die we daadwerkelijk consumeren zijn 10 calorieën verbruikt.
3,5 van die calorieën gooien we in onze vuilnisbak, de andere kruipen in productie, verspreiding en verkoop.
5. Elke dag gooien we per Europeaan eten weg dat 748 calorieën telt.
Niet iedereen heeft dagelijks even veel calorieën nodig. Als je veel beweegt heb je er meer nodig en ook mannen kunnen over het algemeen meer brandstof gebruiken dan vrouwen. Gemiddeld gaan we uit van 2.000 kilocalorieën voor vrouwen en 2.500 voor mannen. Dus ook in calorieën gooien we gewoon een derde weg.
6. We gooien tegelijk andere dingen weg.
Als je een appel weggooit, gooi je ook de ongeveer 120 liter water weg die nodig waren om die appel tot in je hand te krijgen.
7. En veel, veel geld waar we hard hebben voor gewerkt.
Een Europees gezin gooit thuis gemiddeld voor meer dan 1.000 euro per jaar weg aan perfect eetbaar voedsel. Hoe meer we verdienen hoe meer we verspillen overigens. Een gezin met twee succesvolle verdieners gooit tot drie keer meer weg dan een gezin met één bescheiden inkomen.
8. Maar dat zijn gemiddelden. Wij zitten daar boven. En nog geen klein beetje.
Volgens een andere studie, van het OECD Environmental Data Compendium, verspilt elke Belg 550 kilo goed eten per jaar. We staan daarmee 11de in de wereldranking. Het vertaalt zich in meer dan 1.500 euro per gezin – en een gezin betekent 2,39 personen in ons land.
9. Dertig procent van wat we aan vlees, gevogelte en vis kopen belandt uiteindelijk in de vuilnisbak.
En 19 procent van de groenten die we kopen. En 17 procent van de zuivelproducten in ons winkelkarretje.
10. De belangrijkste redenen waarom we dat doen, zijn:
– slecht klaargemaakt/gekookt
– het eten ziet er niet meer perfect uit
– de houdbaarheidsdatum op de verpakking overschreden of slecht geïnterpreteerd
– slecht ingeschat hoeveel ik nodig had
– ik lust het niet of ik lust bepaalde delen niet
Als we zouden stoppen met goed eten weg te gooien en een manier vinden om dat eten beter te verspreiden, zou niemand in de wereld honger hoeven te lijden.
Remember: de wereld verbeteren begint bij jezelf.
Bronnen: Food Price Watch/World Bank, issue 16, februari 2014 en OECD Environmental Data Compendium