Hillary Clinton vecht de komende dagen met alles wat ze heeft tegen het beeld van de onbetrouwbare, met schandalen overladen kandidaat. Maar de FBI, die vrijdagavond aankondigde opnieuw een onderzoek te openen, belooft een lastige tegenstander. En de cijfers uit peilingen leren dat die ‘betrouwbaarheid’ Hillary echt wel pijn kan doen.
Hoe groot is de kans dat Donald Trump alsnog president wordt? Wel, zo’n 1 op 5 kans, volgens de grootste specialist van de voorspellingen, op basis van peilingen en andere data, Nate Silver. Zijn model geeft Trump op dit moment zo’n 20 procent kans, en Hillary 80 procent. Maar het vol effect van heel het nieuwe onderzoek moet nog duidelijk worden, dus ook z’n impact krijgen op de peilingen. Volgens Silver zal dat wel gebeuren nog voor de verkiezingen zelf effectief plaats vindt, dus krijg je geen toestand waarin een event één of twee dagen voor de verkiezing alles overhoop gooit. Maar de kansen van Trump zouden de komende dagen dus nog wel stevig kunnen stijgen.
Hoe dan ook is er vanuit het Clinton-kamp nu keiharde druk op de FBI. Want die kwamen met behoorlijk vaag nieuws: “Er zijn nieuwe mails ontdekt. En die verdienen een deftig onderzoek, denken we.” Dat was zo ongeveer het enige officiële. En verder bleek uit lekken dat het gaat om mails van Anthony Weiner. Die was ooit een ster van de Democratische partij, maar omdat hij bij sexting zwaar uit de bocht ging in contact met minderjarigen, is hij nu gevallen tot het niveau van een crimineel. Alleen, diezelfde Weiner was wel tot deze zomer getrouwd met Huma Abedin, de dichte medewerkster van Clinton. En blijkbaar zijn er bij de in beslagname van de computer, iPad en iPhone van Weiner ook mails gevonden die betrekken hebben op Clinton. Alleen kent niemand de details.
Het onderzoek, dat gigantisch veel media-aandacht krijgt, heeft voorlopig dus erg weinig om het lijf. En de FBI heeft zelfs nog geen toestemming om de nieuwe mails eigenlijk te onderzoeken. Dus het is allemaal we zeer voorbarig, zoals FBI-directeur James Comey zelf ook toegaf, in z’n brief vrijdag: “We hebben geen idee van de inhoud van de mails”.
Clinton: “Ongezien wat de FBI doet”
De Clinton-campagne zet nu alle druk op Comey, een Republikein, om meer details te geven. Clinton zelf haalde zwaar uit naar de FBI. “Het is ongezien, wij willen zo snel mogelijk volledige duidelijkheid.” De beschuldigingen komen er net op het moment dat alles er goed uitzag voor Clinton. Drie keer had ze in de debatten Trump een pak rammel gegeven, en door de gelekte tape plus de getuigenissen van 12 vrouwen die allemaal zeggen dat de miljardair hen heeft aangerand of betast, was Clinton tot 7-8 procent in de peilingen weggelopen van Trump.
Maar de laatste week was de Republikein opnieuw aan het klimmen. En zo zou het het eens opnieuw een race met 1 à 2 procent verschil kunnen worden. Clinton, die de laatste week andere kandidaten voor de Senaat aan het helpen was, moet nu plots weer volop focussen op haar eigen campagne.
Onbetrouwbaarheid: de zwakke plek van Clinton
Zover zijn we nog niet in de peilingen, maar de emails duwen opnieuw op een zwak punt van Clinton: haar betrouwbaarheid. In een peiling van Fox News deze week bleek dat opnieuw: slechts 30 procent van de kiezers vindt haar eerlijk of betrouwbaar, liefst 67 procent vindt dat niet. Onwaarschijnlijke cijfers, want 32 procent van haar eigen kiezers vertrouwt haar dus niet. Groot probleem daar: de Sanders-supporters. Die vertrouwen haar veel minder, en zouden kunnen beslissen niet te gaan stemmen. En bij onafhankelijken, die nog meest twijfelen vandaag, is heeft 84 procent een diep wantrouwen. Dus ook daar komt het nieuwe FBI-onderzoek hard aan.
Want naast de aankondiging van de FBI is er ook Wikileaks. En ook dat knaagt aan de geloofwaardigheid. 37 percent in een peiling van USA Today/Suffolk University zeggen “Clinton minder te vertrouwen door de lekken”. En opnieuw: bij onbesliste kiezers gaat het om 41 percent.
Plus, er is een vergelijkingspunt met peilingen in juli, toen er ook veel nieuws was rond haar emails. Toen zakte Clinton in zowat de gemiddelden van alle peilingen met zo’n 2,5 procent. Het is dus moeilijk te zeggen hoe ver een voorsprong van een dikke 5 procent deze keer zal krimpen. Maar dat ze een tik gaat krijgen is wel duidelijk.