Hoe hou je je huisdier weg van de kerstboom? Enkele praktische tips

Huisdieren en kerstbomen, die gaan niet al te best samen. Het is maar een kwestie van tijd tot Minoes of Blackie met de boom beginnen te spelen. Daarom hebben wij nu een paar handige tips om je kerstboom (en je huisdier) te beschermen. 

December staat voor de deur, dus is het tijd om je kerstboom te zetten. Maar wie een kat of een hond in huis heeft, weet natuurlijk dat dat niet zonder risico is. Want je favoriete huisdier ziet die kerstboom als een speeltje of een enorme krabpaal. Wil je toch de vrede in je huis bewaren en je kerstboom intact houden? Dan kan je deze tips gebruiken!

Soort kerstboom

Het soort kerstboom dat je koopt, kan er al voor zorgen dat je huisdier minder geneigd is om aan de boom te prutsen. Zo kan je gaan voor een grove den. Die boomsoort heeft scherpe naalden, waardoor je huisdieren niet gemakkelijk met hun poten aan de takken zullen komen.

Je zet je boom ook beter niet in water, want het sap van een kerstboom is giftig voor katten. Als je een poes in huis hebt, zet je je boom dus best in aarde.

iStock

Positie

Alles begint natuurlijk bij een goede voorbereiding. Je zet je kerstboom best goed weg van tafels, stoelen of kasten. Want als je je kat de mogelijkheid geeft om vanop een hoogte op de kerstboom te springen, zal hij of zij dat zeker doen. Een verwittigd mens is dus twee waard.

Verder is het ook belangrijk om, zeker als je een kat in huis hebt, je kerstboom stevig vast te zetten. Want katten hebben de neiging om te willen klimmen in de kerstboom of eraan te krabben. Als je boom dan stevig vaststaat, in een zware bloempot of een goede voet, loop je alvast niet het risico dat je volledige kerstboom meteen tegen de vlakte gaat. Het is verder ook veiliger voor je kat zelf, zodat die niet met boom en al neergaat of de boom bovenop zich krijgt.

Decoreren

Je begint je boom best niet meteen te versieren. Als je de kerstboom eerst een paar dagen zonder kerstballen, slingers en lichtjes laat staan, kunnen je huisdieren al wennen aan de nieuwe aanwinst van je interieur. Zo zijn ze er mogelijk al mee uitgespeeld tegen dat je hem begint te versieren met breekbare kerstballen.

Het klinkt logisch, maar bij het decoreren let je er best op dat je geen breekbare kerstballen onderaan de boom hangt. Daar kan je huisdier makkelijk bij en die zouden dus weleens kunnen vallen. Better safe than sorry dus.

iStock

Voor de veiligheid van je huisdier is het ook belangrijk dat je de onderste kerstballen vastmaakt met koordjes en niet met ijzeren hangertjes. Wanneer je huisdier dat hangertje namelijk inslikt, kan hij of zij daar ernstige schade door oplopen. Als je een kitten in huis hebt, kan je ook zilverpapier gebruiken aan de onderkant van je stam. De kleine katjes hebben schrik van het geluid van zilverpapier, dus kunnen ze snel leren dat ze uit de buurt van de boom moeten blijven.

Met een kat in huis zijn glitterslingers ook een absolute no-go. Deze slingers zijn enorm geliefd bij katten, waardoor ze je hele boom naar de vernieling kunnen helpen om ze te pakken te krijgen. Maar ze zijn ook levensgevaarlijk voor de katten zelf. Wanneer ze stukjes slinger opeten kunnen die scheurtjes maken in hun ingewanden, waaraan ze kunnen overlijden.

iStock

Sprayen

Wil je echt niet dat je kat speelt met je kerstballen dan kan je ook allerlei dingen sprayen op de onderste takken van de kerstboom. Zo kan je citronella aan de onderste takken van je boom spuiten of een afweerspray gebruiken. Heeft je viervoeter de neiging om te knabbelen aan de onderste takken, dan kan je daar een beetje tabasco of tandpasta aan smeren. Want ze houden absoluut niet van deze smaken, waardoor ze het snel zullen afleren.

Een andere makkelijke tip is sinaasappelschillen onder de kerstboom leggen. Poezen houden niet van de geur van sinaasappels dus zullen ze van onder de boom wegblijven. De aangename sinaasappelgeur krijg je er gratis bij.

Kerstverlichting

Met kerstverlichting pas je ook maar beter op. Katten spelen graag met elektriciteitsdraden, dus ze zouden ook weleens hun klauwen en tanden kunnen zetten in het snoer van je kerstverlichting. Deze kan je ook insmeren met citronella of een speciale afweerspray. Om helemaal veilig te zijn, kleef je het snoer van je kerstverlichting best ook vast aan de grond.

iStock

Kattenkerstboom

Een andere oplossing is om je viervoeter een eigen, kleine kerstboom te geven. Je zet deze kerstboom een paar dagen eerder waardoor je kat of hond zijn nieuwe speeltje al gevonden heeft vooraleer je de real deal opzet.

De ouderwetse strafmethode

Als niets werkt, kan je natuurlijk nog de oudste methode uit het kattenboek gebruiken: de waterspray. Je vult een spuitbusje, bijvoorbeeld van vensterreinigingsvloeistof, met water en van zodra je kat richting de kerstboom trekt, spuit je even in zijn of haar gezicht. Daardoor zal je viervoeter dit snel afleveren.

De wanhoop nabij? Dan zijn er altijd nog deze opties:

Prettige feesten!

Meer
Lees meer...