Hoe lang houdt het Russische leger het nog vol?

Na vier maanden oorlog in Oekraïne bevinden beide landen zich in een schijnbare patstelling. In de Donbas verovert Rusland enkele hectaren grond in en rond Severodonetsk en Lysychansk, in de regio van Kherson, wordt dit teniet gedaan door het oprukkende Oekraïense leger. Die uitputtingsslag is echter bijzonder slecht nieuws voor de Russen: de verliezen aan die kant van het front lopen namelijk hoog op.

De Volksrepubliek Donetsk, één van de zelfverklaarde onafhankelijke staten in de Oekraïense Donbas, gaf vorige week enkele cijfers mee over het conflict in Oekraïne: meer dan 2.100 Donetsk-soldaten stierven al, terwijl bijna 9.000 anderen gewond raakten. Het Britse ministerie van Defensie, dat teert op informatie van de Britse inlichtingendiensten, deelt mee dat maar liefst 55 procent van de Donetsk-troepen zo “werkonbekwaam” is. Als reden wordt gekeken naar de verouderde wapens en uitrusting van de soldaten, die vaak ook nog zonder enige ervaring of training naar het front worden gestuurd.

Russische vrijwilligers

Maar ook aan Russische kant is de situatie dramatisch. Alleen weet niemand precies hoe dramatisch: officiële cijfers lijkt het Kremlin de komende tijd niet mee te delen. In maart deed het dat wel, en toen werd het dodentol op 1.351 gelegd.

Of dit cijfer echt zo laag ligt, wordt serieus in twijfel getrokken. De Britten schatten in april de Russische verliezen op 15.000; meer dan er Sovjetsoldaten werden gedood tijdens de negen jaar durende Afghaanse oorlog. Naast de doden, zouden er ook al meer dan 40.000 soldaten gewond zijn geraakt.

Rusland kampt met een duidelijk tekort aan echte soldaten: de BBC berichtte eerder al dat het merendeel van de Russische vechters bestaat uit vrijwilligers, de nationale garde en huurlingentroepen; van de gewone soldaten schieten er elke dag minder over. In de slag rond het vliegveld van Hostomel, waar onder meer de Antonov An-225 stond, sneuvelden vooral soldaten van de Russische VDV, de parachutisten. Die behoren tot de topelite van het leger, en zijn dan ook moeilijk om te vervangen. Voor alleen al de jarenlange opleiding is simpelweg geen tijd of geld.

De vraag kan dan ook gesteld worden of Rusland het nog lang volhoudt. Het kleinere Oekraïense leger beschikt door de wapenleveringen al over veel betere geweren en legeruitrusting, en nu steeds meer westerse landen zware tanks, pantservoertuigen en artilleriestukken opsturen naar het oosten, lijken de kansen voor Rusland nog kleiner te worden.

In de wanhopige zoektocht naar extra soldaten, staat “militaire ervaring” achteraan in de rij met vereisten voor de Russische legertop. Het Institute for the Study of War, dat de situatie in Oekraïne van nabij volgt, schrijft dat het Russisch leger zijn standaarden verlaagt qua leeftijd, gezondheid en zelfs strafblad. BBC berichtte ook dat het Russische ministerie voor Defensie leningen en schulden van burgers wil afbetalen, als deze in ruil meevechten aan het front.

Maar de situatie is uiteraard ook niet rooskleurig voor Oekraïne: elke dag zouden er honderd Oekraïners sneuvelen in de strijd, en raken 300 strijders gewond. “Aan beide kanten blijkt dat de mogelijkheid om snel reserve-eenheden op te roepen en in te zetten cruciaal wordt in deze strijd”, wordt het Brits ministerie van Defensie geciteerd door USNews.

(am)

Meer
door Redactie
Lees meer...