Onze Belgische parlementsleden zijn met handen en voeten gebonden aan hun partij. Het resultaat is een steeds moeilijker functionerende parlementaire democratie in een almaar meer knellende particratie.
Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) tweette gisteren over de hetze omtrent federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken het volgende: ‘De uitspraken van Theo Francken kunnen niet door de beugel. Als liberaal keur ik dat expliciet af. Wat mij betreft moet hij vervangen w.’ Het duurde niet lang of de tweet werd door haar verwijderd, volgens Van Volcem zelf ‘op vriendelijk verzoek’ van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. De partij zelf wenste over deze zaak geen commentaar te geven.
“Meningen zijn toch vrij?”
Sven Ornelis liet op Twitter blijken dat hij nogal verontwaardigd was dat parlementsleden hun eigen mening niet mogen verkondigen: ‘Jammer dat @MercedesVVolcem een tweet met een mening vd leiding v @openvld moet verwijderen. Meningen zijn toch vrij? Neen?’ Wel neen, België is immers geen democratie, maar een particratie.
Vorige week verscheen het boek De trukendoos van de Belgische particratie. Een Europese schande (Pelckmans, 285 blz.) van professor-emeritus politologie Wilfried Dewachter. Volgens hem heeft de particratie de Belgische democratie verziekt. Een niet-verkozen koning en een handvol partijvoorzitters besturen ons land, het is a way of life geworden in België. En dit terwijl de Belgische grondwet eigenlijk met geen woord rept over politieke partijen. Juridisch zijn in ons land de politieke partijen onbestaande. En toch bedrijven zij hun eigen politieke praktijk, besturen zij met hun feitelijke grondwet het land.
Jammer dat @MercedesVVolcem een tweet met een mening vd leiding v @openvld moet verwijderen. Meningen zijn toch vrij? Neen?
— Sven Ornelis (@SvenOrnelis) October 16, 2014
Particratie > democratie
Onze Belgische parlementsleden zijn namelijk met handen en voeten gebonden aan hun partij. Dit gebrek aan zelfstandigheid is het gevolg van het feit dat volksvertegenwoordigers hun parlementszetel te danken hebben aan hun partij en niet aan hun aantal stemmen. In vele andere landen zoals bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten van Amerika hanteert men het meerderheidsstelsel. In dit systeem worden de zetels toebedeeld volgens het aantal stemmen dat een politicus haalt. Daar is elke verkozene een parlement op zich.In ons land dus niet. Het resultaat in België is een steeds moeilijker functionerende parlementaire democratie in een almaar meer knellende particratie.
De particratie schakelt finaal de democratie uit…
- Titel boek : De trukendoos van de Belgische particratie
- Subtitel boek : Een Europese schande
- Auteur : Wilfried Dewachter
- Uitgever : Pelckmans
- Aantal pagina’s : 285
- Prijs : 21.5 €
- ISBN nummer : 978 90 289 7972 7
- Uitgavejaar : 2014
Nick Mertens